Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Stijging aantal verzekerden met betalingsregeling

Redacteur KinderopvangTotaal
Maandelijks hebben enkele duizenden klanten van zorgverzekeraars geen geld meer om hun verzekeringspremie te betalen. Dat blijkt uit een steekproef van het Algemeen Dagblad bij vier grote zorgverzekeraars.
Stijging aantal verzekerden met betalingsregeling

Bij Menzis doen zo’n 200 mensen per dag een aanvraag voor een betalingsregeling. Vorig jaar waren dat er zo’n 100 per dag. ‘Wij verwachten dat deze groep mensen groter wordt, aldus woordvoerder Richard Lancée van Menzis in het Algemeen Dagblad. Volgens hoogleraar zorgverzekeringen Wynand van de Ven hebben zorgverzekeraars grotere kans dat hun klanten betalingsproblemen bij hen neerleggen, ‘omdat zorgverzekeraars weinig mogelijkheden hebben om sancties op te leggen.’

Toename

Voor veel mensen is de maandelijkse zorgpremie financieel niet meer op te brengen, meldt het AD. Het dagblad vroeg vier grote verzekeraars naar de betalingsproblemen. Het blijkt dat elke maand enkele duizenden klanten geen geld meer hebben voor de verzekering. De zorgverzekeraars zien het aantal klanten dat een betalingsregeling wil treffen toenemen ten opzichte van vorig jaar en verwachten dat die stijging doorzet.

Soepeler

Wie zijn zorgpremie niet kan betalen kan een regeling krijgen om het verschuldigde bedrag in termijnen terug te betalen. Zorgverzekeraar CZ heeft inmiddels besloten ‘soepeler om te gaan met betalingsachterstanden: Klanten met financiële problemen kunnen later afbetalen en over een langere periode. ‘Wij hebben er ook geen baat bij dat verzekerden maandenlang geen premie betalen,’ zegt woordvoerder Els Potma van CZ.

Wanbetalers

Als een verzekerde zes maanden lang zijn premie niet betaald, komt hij in de wanbetalersregeling terecht. Dat houdt in dat het College voor Zorgverzekeringen (CvZ ) het verschuldigde bedrag kan inhouden op het loon van de wanbetaler. Sinds de invoering van de regeling in 2009 is het aantal wanbetalers gedaald van 300.000 naar rond de 290.000 nu. Hoogleraar Van de Ven pleit in het AD voor aanscherping van de regeling: ‘Als die maatregel effectief blijkt te zijn, zou ik zeggen: laat een paar maanden eerder loonbeslag leggen. Dan dwing je mensen eerder hun gedrag en bestedingspatroon aan te passen.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP)

Lees meer

Project tegen wanbetaling van zorgpremie

Strengere regels voor wanbetalers zorgpremie

8 REACTIES

  1. 200 per dag = 200 x 180 (werkdagen)= 36.000/jr + 18.000 x 3 (zolang is het al gaande) is tegen de 100.000 verzekerden x 1,8 (= gem. gezinsgrootte want kinderen zijn gratis verzekerd) 160.000 verzekerden! En dan nog de echte wanbetalers, niet die vragen om een regeling maar die gewoon niet meer betalen, dus bij elkaar 250.000. Dat is toch niet te geloven? Cijfers kunnen niet liegen maar leugenaars wel cijferen?

  2. Lees alle reacties
  3. @ Jan C. : tja lezen is ook moeilijk als je met je neus omhoog loopt. Dan ga je net als de andere ‘democraten’ (of heten ze nu aristocraten) gewoon iets voor een ander invullen, omdat dit makkelijker is dan zelf een standpunt in te nemen!
    Ik wil werken, maar jouw collega graaiers vullen liever hun eigen zakken, dan het hulpmiddel te verstrekken dat het voor mij weer mogelijk maakt om mijn bijdrage aan de maatschappij, als zelfstandig ondernemer en 100% arbeidsgeschikte, te leveren.
    Maar ja, graaien is natuurlijk makkelijker. Dus: Val Strak!!

  4. @ bezorgde: ik heb wel een aantal stappen ondernomen. Dit omdat de zorgverzekeraars zich niet aan de zorgwet houden, evenals instrument makerijen (in mijn geval de OTH) die onterecht declaraties indienen voor niet of niet passende voorzieningen maar hier wel duizenden euro’s voor opstrijken. Maar helaas is de macht die deze groepen hebben gekregen (dankzij mensen die denken zoals Jan C.!) zo groot dat ze je het onmogelijk maken om nog te kunnen functioneren, zodat je volledig breekt. De macht van de Graaiers en het grote geld.

  5. Zal onder de linkse partijen (PvdA, SP, Gr Links)nog wel erger worden. Die leggen vanuit hun opvatting, gedachten en programma altijd de groep in de watten die wel profiteert maar er niets of heel weinig voor doet (die echt niet kunnen buiten beschouwing gelaten). Maar enige controle uitoefenen welke groep echt niet kan, wordt niet gedaan; dan halen we het wel extra bij de mensen die wel bereid zijn te betalen. ZO DOET LINKS DAT MET ALLES. En als het land in de put komt, kan Rechts (CDA, VVD, PVV) het opknappen.

  6. …Bij Menzis…
    Deze club blijft maar geilen op hoeveel ‘wanbetalers’ ze hebben. Zodra het over wanbetalers gaat, zie je Menzis staan. Maar wat je niet leest is dat Menzis zelf haar klanten benadeelt door onterechte declaraties uit te betalen, ondanks dat de verzekerde hier bezwaar tegen maakt, Menzis het heel acceptabel vindt dat je als wel-betalende verzekerde daardoor meer dan 8 maanden zonder prothese zit en je daardoor je inkomen kwijtraakt, Menzis voor € 0,50 ‘achterstand’ je een deurwaarder op je dak wilt sturen, Menzis verzekeren enorm op kosten jaagt door je te verplichten om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan, al zit deze 70 km verderop. Reis- en Verzuimkosten zijn natuurlijk voor eigen rekening. Menzis een door de Neuroloog, Revalidatiearts en Orthopeed voorgeschreven hulpmiddel (€ 2000,) niet vergoed, waardoor ergere klachten/letsel ontstaat.
    Menzis: Uw zorg is ons een rotzorg!
    Schandalig zoals hier met zorg en geld wordt omgesprongen. Hier moet de overheid ingrijpen, voordat zorg er alleen nog maar voor de welgestelden is. Liever terug naar ziekenfonds, wachtlijst, maar WELnzorg, dan het huidige systeem!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.