Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Stop criminaliseren verzorgingshuizen’

Er moet een einde komen aan het “criminaliseren van verzorgingshuizen”. Dat vindt Tom Vroon, vice-voorzitter van het Bouwcollege. Hij pleit voor opheffing van de bouwstop op verzorgingshuizen

In Nederland zijn nog zo’n 100.000 plaatsen in verzorgingshuizen. Het ministerie van VWS wil die versneld afbouwen en zet in op het scheiden van wonen en zorg.

Gigantische opgave

Nieuwe toelatingen voor de bouw van verzorgingshuizen worden daarom niet meer afgegeven. Vroon vindt dat niet verstandig. Hij wijst erop dat er door de vergrijzing een gigantische opgave voor de bouw van ouderenwoningen ligt.

“Er zijn nu 2,5 miljoen 65-plussers. Over twintig jaar zullen dat er nog een miljoen meer zijn. De behoefte aan woningen waar ouderen ook zorg kunnen krijgen, zal ook gigantisch zijn.”

Opheffing bouwstop

Tegelijkertijd constateert het Bouwcollege dat het scheiden van wonen en zorg niet snel genoeg gaat om aan die vraag tegemoet te komen. Hij pleit daarom voor opheffing van de bouwstop voor verzorgingshuizen.

Daarnaast moet er flink geïnvesteerd worden in de bestaande huizen, want uit onderzoek van het Bouwcollege blijkt dat maar liefst tweederde van de huizen verouderd is. De kamers zijn te klein en voorzieningen verouderd

Dedain

Vroon vindt dat er met veel te veel dedain over deze verzorgingshuizen wordt gesproken door beleidsmakers bij de overheid. “We hebben die huizen nog een hele tijd nodig. Er moet een eind komen aan het criminaliseren van verzorgingshuizen.”

Een deel van de bestaande huizen kan worden ‘uitgedund’. Dat wil zeggen dat door het verbouwen van het huis er grotere kamers ontstaan. Het Bouwcollege heeft een Flextool ontwikkeld om te bepalen of dat kan. Als dat niet kan, dan biedt het ombouwen tot een verpleeghuis mogelijk uitkomst.

Huur onbetaalbaar

Verder plaatst Vroon vraagtekens bij het voornemen van het kabinet om de woonlasten uit de AWBZ te halen. Hij wijst erop dat er een grote discrepantie zal ontstaan tussen wat burgers zullen betalen en wat ze ervoor krijgen.

“Een verpleeghuisbewoner zal zo’n 600 euro huur betalen voor een bed in een tweepersoonskamer, omdat de huur gebaseerd zal zijn op de bestaande kapitaalslasten. Als die nog een thuiswonende partner heeft, dan komen daar die vaste woonlasten ook nog eens bij. De rekening voor wonen wordt dan wel heel erg hoog.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.