Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Stopwatchzorg in 2012 afschaffen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Staatssecretaris Bussemaker van VWS wil de minutenregistratie voor de thuiszorg per 2012 afschaffen. Dit heeft ze bekendgemaakt tijdens een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer over het terugdringen van administratieve lasten.
'Stopwatchzorg in 2012 afschaffen'

De Tweede Kamer eiste vorig jaar maart, in een Kamerbreed gesteunde motie van het CDA, dat de minutenregistratie per direct zou worden beëindigd. De staatssecretaris, die zegt ook graag van de minutenregistratie af te willen, wilde echter eerst experimenten starten om te bepalen hoe de registratie kan worden afgeschaft. Deze pilots starten vanwege aanloopproblemen pas in maart en april. De resultaten worden verwacht in het najaar. De lessen zal de staatssecretaris gebruiken om al in 2011 een start te maken de registratie van thuiszorg per vijf minuten af te schaffen. In 2012 kan de stopwatchzorg helemaal worden afgeschaft, omdat dan extramurale zorgzwaartepakketten (ezp’s) worden ingevoerd. Die maken de registratie van zorg overbodig, omdat die is vastgelegd in ezp’s, aldus Bussemaker. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Bussemaker wil af van registratie per minuut

Zorgvisie nieuwsbrief

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie en lees het volledige verslag van het Kameroverleg.

7 REACTIES

  1. Het komt allemaal op hetzelfde neer, nog steeds veel papierwerk en het is alleen maar een bezuinigingsmaatregel, er zijn wel andere maatregelen om meer te bezuinigen, b.v. weggooien medicijnen, topsalarissen en een te zware top, steeds reorganiseren kost meer geld dan dat het opbrengt, dagopvang veminderen/afschaffen waardoor mensen vereenzamen en daardoor psychische klachten krijgen, etc.

  2. Lees alle reacties
  3. Een uitstekend plan om tijdregistratie af te schaffen. Op dit moment heeft onze zorgorganisatie 730 regels registratie bij het aan- en uitrekken van elastische kousen per jaar. Let wel: per klant! Dat is 730 keer maal 7 euro per keer. Opbrengst per jaar per klant: 5110 euro. Daar moeten de registratiekosten vanaf. Zou iemand eens willen uitrekenen hoe hoog deze kosten zijn? Zonder tegenbericht schat ik 10 % is 500 euro.

  4. Als je in produkten denkt dan zul je in produkten inkopen, afrekenen en aansturen. Hoe meer partijen dit meten, ijken, controleren, indiceren en valideren, hoe moeilijker het wordt. Hoe je de produkten ook definieert. Als je zorg op maat wilt bieden: de voorbeelden zijn er al in het land. Hoezo experimenten?

  5. Meten is weten. Zorg moet zich niet alleen laten leiden door wet en regelgeving. Om een proces goed te kunnen aansturen heb je nu eenmaal KPI’s nodig en dat betekend meten. Over het detail valt te twisten. Het probleem zit hem er echter in dat het nu een last is of in ieder geval zo ervaren wordt door de zorgverlener. Het zou juist een ondersteuning moeten zijn. Daarvoor zijn echter juiste instrumenten nodig. Die instrumenten zijn ook beschikbaar maar veel zorg instellingen hebben ze (nog) niet in gebruik.

  6. Tja, net als bij de ZZP’s. Voor VWS hoeft het niet hoor de registratie en verantwoording per minuut. Maar dan de Zorgkantoren (en straks de Verzekeraars) die vragen het natuurlijk wel in hun contracten.Omdat ze monopolist zijn is geen sprake van echter onderhandelingen. Het toezicht dat de een loslaat wordt overgenomen door de ander. Zeker als de verzekeraars risicodragend worden. Op welk niveau en tot welk detailniveau moet toezicht plaatsvinden om doelmatige zorgverlening te stimuleren? Inzicht is oneindig heeft de DBC systematiek geleerd (en daarmee toch weer ondoorzichting). Georganiseerd wantrouwen vergt steeds groteren registratie en verantwoording. Georganiseerd vertrouwen een systeem van check en balances. Het versterken van de positie van de client is daar een van.

  7. Enkel verkiezingsrethoriek van Bussemaker. Verzekeraars en “stopwatch”-producenten zullen zich tot het uiterste verzetten en niet in het laatst de controlerende politiek zelf. Als het echt ernst is met deze ideeen dan hoef je niet te wachten tot 2012. Om inzicht te krijgen in tijdsbesteding hoef je geen permanente meting uit te voeren maar volstaat af en toe een steekproef.

  8. Van stopwatch functie naar zorgzwaarte pakket, het blijft maar tobben en heen en weer rennen. Zelfsturende wijkzorgteams, mevrouw Bussemaker, met goed betaalde gemotiveerde mensen die echt gaan voor het verlenen van zorg, dat is de oplossing. De zorg naar de zorgvragers en het salaris naar de zorgverleners, directe declaratiepunten, geen managers,geen vastgoed affaires en dus ook geen dure gebouwen, geen interimmers, geen bonussen, geen leasebakken
    Dan zullen we eens zien hoe goed de zorg wordt en wat we uitsparen aan overtolligheden. De beste managers staan naast het bed, laten niemand zonder zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.