Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Strategie HR-beleid in de zorg onder de maat’

Mark van Dorresteijn
De zorg heeft geen goede strategie op het gebied van personeel. Slechts 22 procent noemt het Human Resources-plan in de zorg succesvol. Dat blijkt uit een onderzoek dat FunktieMediair en MarketResponse heeft gehouden onder 264 lijn- en stafmanagers en directieleden in de zorg.
‘Strategie HR-beleid in de zorg onder de maat’

Opvallend is dat bijna negentig procent van de ondervraagden aangeeft dat de toenemende zorgvraag ingrijpende gevolgen zal hebben voor het personeel in de zorgsector. Toch verklaart slechts 24 procent dat er op dit moment in hun organisatie een meerjarig in-, door- en uitstroomplan is. Daarbij heeft de zorg in vergelijking met andere sectoren een aanzienlijk minder goed beeld welke competenties en functies er nu en in de toekomst nodig zijn om de uitdagingen het hoofd te bieden. De zorg loopt hierin achter bij andere sectoren, aldus het onderzoek dat ook in andere branches werd uitgevoerd.

‘Medewerkers zijn de sleutel’

“De agenda van de raden van bestuur wordt in deze tijd te veel bepaald door financiën en met name kostenbeheersing”, stelt Ronald Simons, algemeen directeur van FunktieMediair. “En dat terwijl juist de medewerkers de sleutel zijn voor kwaliteitsverbeteringen in de zorg. De veranderende arbeidsmarkt vereist een strategische aanpak van beleid en planning. Hiermee houd je een zorgorganisatie wendbaar. Tevens realiseer je direct een belangrijk deel van de bezuinigingsdoelstellingen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘Zorgpersoneel niet positief over de toekomst’

Patiënten waarderen intenties personeel

‘Extreem veel agressie tegen ziekenhuispersoneel’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. De reactie van Willy Gillissen is mij nou weer uit het hart gegrepen. De vaststelling dat “het zuinig zijn op talentvolle en gemotiveerde medewerkers steeds minder wordt”, is cruciaal. Ook andere recente onderzoeken geven aan dat het werken in de zorg niet bijzonder positief ervaren wordt. Dat kan anders. en begint met wel goed omgaan met talent. Niet alleen aan de top, maar op alle niveau’s in de organisatie. Dat vereist dan wel dat er vanuit de top aandacht aan gegeven wordt en dat er overzicht is waar talentvolle zit en hoe dit gewaardeerd en verder ontwikkeld kan worden. Dat straalt ook uit naar buiten en zorgt er voor dat werken in de zorg aantrekkelijk blijft, of misschien weer wordt. Ik heb bij Unilever gewerkt en weet uit ervaring dat dit werkt. Het zou een goede zaak zijn als één van de leden van iedere raad van bestuur Talent Management in zijn of haar portefeuille zou hebben, gekoppeld aan de verantwoordelijkheid om de organisatie aantrekkelijk te houden voor de mensen die er nu werken, resp. in de toekomst gaan werken.

  2. Lees alle reacties
  3. Geheel verrast ben ik niet. Maar als ik lees dat de zorg vooral bezig is in het hier en nu, schrik ik wel. Bijna 25 jaar geleden dat ik in de zorg gewerkt heb. Toen al werd het korte termijn denken als een zwakte ervaren. Wat is er al die jaren dan gebeurd?
    En ja ik ben het er helemaal mee eens dat strategisch HR niet het feest van de HR afdeling is maar van het management en dus ook de raden van bestuur. Toch vind ik het te gemakkelijk om het alleen daar neer te leggen. In de “commerciële” wereld moeten producten meerwaarde hebben om te overleven. Dus HR zou zich de vraag kunnen stellen of ze wel in staat is de toegevoegde waarde te laten zien van strategisch HR.
    Ik zou dus geïnteresseerd zijn waarom strategisch HR in andere branches meer gehoor krijgt. Het valt mij bijvoorbeeld op hoe zelden ik op HR congressen non-profit organisaties tegenkom. Ik zie nog steeds dat ervaring in de zorg een eis is om als HR professional werkzaam te kunnen zijn in de zorg. Hiermee wordt nieuw denken niet echt gestimuleerd. Gebruik maken van kennis en ervaringen van collega’s buiten de branche, heeft mij altijd geholpen, innovaties te realiseren die door het management geadopteerd werden. Ik zou zeggen ga eens bij de instellingen kijken die het wel op de kaart gekregen hebben.

  4. Uit mijn hart gegrepen zo,n artikel!De raden van bestuur realiseren zich te weinig dat de proffesionals het kapitaal van de organisatie is.Ze zijn te veel bezig met de beheersbaarheid van de organisatie en vergeten letterlijk en figuurlijk het hart van hun org. namelijk de proff. die de visie en missie van de org. dagelijks waar moeten maken en beeldbepalend zijn voor de patientezorg.Na 41 jaar werkzaam te zijn als wijkvp. moet ik helaas stellen dat het zuinig zijn op talentvolle en gemotiveerde mdewerkers steeds minder wordt.je bent zo inwisselbaar voor iemand anders.Gelukkig heb ik nu een org. gevonden die zijn/haar medewerkers omarmt, buurtzorg!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.