Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Strijd om de patiënt

Johan Vos
Alles draait om de patiënt, dat claimt zo onderhand iedereen in de zorgsector. In principe klopt die claim, de zorg is er immers voor de patiënt. Ook in een ander opzicht draait het meer en meer om de patiënt. Zorginstellingen worden steeds afhankelijker van de patiënten die zij weten ‘binnen te halen’. In de strijd om de patiënt gaat het erom beter of aantrekkelijker te zijn dan concurrerende instellingen. Beide aspecten zijn prima te combineren, zelfs zo dat zowel de patiënt als de gehele zorgketen ervan profiteert. Ict speelt daarin een doorslaggevende rol.
Strijd om de patiënt

Voor zorginstellingen geldt steeds meer dat zij zich van de andere instellingen moeten onderscheiden om in business te blijven. Idealiter is het de patiënt die op basis van dat onderscheid kiest voor de zorginstelling. Die moeten dus met dit onderscheid zichtbaar worden voor de patiënt, bijvoorbeeld met interactieve website, portal en activiteiten op social media. De strijd om de patiënt is een concurrentiestrijd. Dit is dan misschien het ideaal, in de praktijk komen veruit de meeste patiënten binnen via de verwijzer. In zo’n 80 procent van de gevallen is dat de huisarts, de ‘poortwachter’ voor de zorg. Daarom halen zorginstellingen alles uit de kast om goede relaties op te bouwen met huisartsen. Er worden zelfs account managers ingezet om die relaties op een hoger plan te brengen.

Portals en applicaties

Met behulp van ict-oplossingen, zoals portals en speciale applicaties, wordt het de huisarts zo eenvoudig mogelijk gemaakt om te verwijzen. Zo krijgt de zorginstelling de ‘klanten’, de verwijzer het gemak. Ook wordt de informatievoorziening voor de huisarts goed geregeld, denk aan het bekijken van foto’s en het digitaal ontvangen van brieven en labuitslagen. Op deze manier krijgt de huisarts direct de beschikking over alles wat nodig is om de handeling van zijn patiënt verder voort te zetten. Deze uitwisseling van digitale informatie is voor een zorginstelling een mooi hulpmiddel om verwijzers te binden en zich van concurrenten te onderscheiden.

Gestroomlijnd verwijzingsproces

De patiënt zal door een gestroomlijnd verwijzingsproces ongetwijfeld sneller terechtkunnen in de zorginstelling. De huisarts zal efficiënter en beter geïnformeerd worden over de behandeling. Maar staat de patiënt in dit proces centraal? Nee, eigenlijk niet. Ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat dat verandert en patiënten eisen gaan stellen aan het ziekenhuis. Zij zullen willen beschikken over hun eigen gezondheidsdata, hun personal health record. Op basis daarvan nemen zij zelf, al dan niet na verwijzing, contact op met een ziekenhuis met de vraag wat het voor hen kan betekenen. Maar dan wel op voorwaarden van de patiënt zelf.

Actieve betrokkenheid

Zover is het nog niet. Maar als we willen dat de patiënt werkelijk centraal komt te staan, zullen de zorgverleners actieve betrokkenheid bij het eigen zorgproces veel meer moeten stimuleren. De patiënt kan veel zelf doen; hij is in feite de goedkoopste zorgmedewerker. Dat kan allemaal met de technologie die nu beschikbaar is. Het wachten is op ziekenhuizen en verwijzers die daarin mee willen gaan.


Johan Vos, Business Development ENOVATION

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.