Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Studenten helpen ouderen voor 12,50 of gratis

De Stichting SeniorenStudent koppelt vanaf begin volgend jaar studenten aan eenzame senioren met erg weinig geld. Zij gaan voor een paar tientjes twee keer per maand helpen met kleine klusjes in en rond het huis, maar vooral zijn ze er voor gezelschap.
Studenten helpen ouderen voor 12
Foto: ANP - Roos Koole

‘Samen boodschappen doen, koken, lezen, wandelen of spelletjes doen’, zegt Lotte van Oudheusden. Samen met haar zus Anne begon ze bijna twee jaar geleden met hert bedrijf Seniorenstudent, waar studenten voor 12,50 euro per uur senioren een handje komen helpen in het huishouden of met de computer, of gewoon voor de gezelligheid. Landelijk zijn er ongeveer 120 mensen die een student ‘hebben’, de meeste in Amsterdam, maar ook in andere studentensteden zoals Rotterdam, Utrecht en Nijmegen. Op basis van onder meer interesses en hobby’s worden mensen aan elkaar gematcht.

Amsterdam

‘We kregen echter steeds meer signalen dat er mensen graag van onze diensten gebruik wilden maken, maar dat niet konden betalen. Zowel van ouderen zelf als van mensen die in de zorg werken, waar we veel contacten mee hebben’, zegt Van Oudheusden. ‘Bijvoorbeeld mensen die eerst nog thuiszorg kregen, maar vanaf komend jaar niet meer.’ Daarom wordt vanaf februari begonnen met een proef om vrijwilligers aan vijftig ouderen in Amsterdam te koppelen.

Isolement

‘We hopen dat deze ouderen een beetje uit hun sociale isolement komen als ze een paar keer per maand met iemand kletsen, wandelen of andere uitstapjes maken. Naar buurtcentra bijvoorbeeld, waar veel activiteiten gratis georganiseerd worden.’ Van Oudheusden probeert momenteel om met diverse musea of andere instellingen samen te werken zodat de senioren en studenten daar gratis of met korting naartoe kunnen.

Onkostenvergoeding

Met de studenten wordt afgesproken dat ze het werk minstens een jaar doen. Ze krijgen een kleine onkostenvergoeding en daarnaast trainingen en cursussen. ‘Het is heel belangrijk voor de senioren dat ze iedere keer hetzelfde gezicht zien, op die manier wordt er echt een band opgebouwd.’

De proef loopt komend jaar alleen in Amsterdam, maar de kans is volgens Van Oudheusden groot dat daarna ook andere steden volgen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.