Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Te weinig stageplekken voor studenten verpleegkunde

Door de plotselinge hoge instroom van verpleegkundestudenten aan het hbo wordt het voor hogescholen moeilijker om kwalitatief goede stages aan te bieden. Dat zegt Hans Aarts, van het Landelijk Opleidingsoverleg Verpleegkunde (LOOV) op de website Nursing.nl.
Te weinig stageplekken voor studenten verpleegkunde
Foto: ANP

‘Het lukt me straks misschien wel om iemand in een verpleeghuis te plaatsen, maar daar zijn minder rolmodellen op hbo-niveau. De bezuinigingen in de gezondheidszorg leiden ertoe dat het vinden van goede stages ingewikkelder wordt,’  aldus Aarts op Nursing.nl. Wettelijk vastgelegd is dat een student verpleegkunde gedurende de studie minimaal 2300 uur moet stage lopen.

Opleiding verpleegkunde
Afgelopen zaterdag meldde de NOS dat er een ‘run’ zou zijn ontstaan op de opleidingen verpleegkunde. Volgens cijfers van het LOOV willen in september ruim 2000 studenten meer aan een opleiding verpleegkunde beginnen dan afgelopen jaar. Zo hebben zich bij Fontys Hogeschool Verpleegkunde zo’n 480 studenten ingeschreven. Dat zijn er zo’n 150 meer dan vorig jaar.


Problematiek

De Hogeschool van Amsterdam moet voor zo’n 560 studenten stages regelen in september, 185 meer dan vorig jaar. ‘We hebben extra docenten en lokalen geregeld,’ aldus een woordvoerder. ‘De stages zijn wel een zorg, we hebben altijd nauw contact met het AMC, maar het kost nu wel veel extra moeite en we willen niet op de kwaliteit afdingen. Het rooster voor de studenten hebben we zo aanpast dat we de stages verderop in het jaar plannen. Dat maakt dat we extra tijd hebben.’ In augustus overlegt het Landelijke Opleidingenoverleg Verpleegkunde met staatssecretaris van Rijn en het werkveld over de problematiek. (Nursing.nl)

4 REACTIES

  1. @Coziny
    Ik deed toen zelf ook een opleiding in de zorg en tijdens die economische crisis kostte het ook heel wat moeite om een opleiding in de zorg binnen te komen door de toegenomen interesse in een solide sector…
    Het verschil met de jaren 80 is echter dat de crisis nu ook de zorginstellingen zelf treft.In de jaren 80 gold nog dat je bij een vaste baan niet weggesaneerd werd,zorg was toen nog een vluchtoptie .
    Nu sluiten ze complete zorginstellingen.En wil men allerlei ziekenhuizen in elkaar schuiven.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik stond in de jaren tachtig ook na mijn HBO-V ingeschreven bij het uitzendbureau vanwege de crisis. Ik heb tot nu toe geen dag zonder werk gezeten. Verpleegkundigen in de zorg blijven nodig, ook nu de inhoud van de geboden zorg veranderd.

  4. Inderdaad opmerkelijk, ik ben met de groep docenten vorig jaar ontslagen omdat er geen leerlingen genoeg zouden zijn en tot nu toe ben ik de enige die gelijk weer werkt omdat ik verpleegkundige ben.Wat ik zie in de praktijk en op de afdelingen is dat er heel weinig begeleiding is, dus ontsla dan niet alle mensen, houd nog wat vast voor begeleiding dan.De ouderwetse praktijkdocent op de afdelingen kan een heleboel goed doen en houdt de op de afdelingen werkenden vrij van de begeleiding om het werk te kunnen doen wat gedaan moet worden. JA en misschien leiden we dan nu wel mensen op voor werkeloosheid, maar dan met een diploma.In dit land en met deze regering is niets té gek meer.

  5. Toch opmerkelijk.
    Er worden ziekenhuizen gesloten ,verzorgingshuizen gesloten ,zorgpersoneel wordt ontslagen,baanzekerheid zorg niet meer gegarandeerd etc etc.
    Onder normale economische omstandigheden met economische groei leidde dat er voorheen altijd toe dat de opleidingen leegliepen en mensen juist niet meer voor een opleiding in de zorg kozen.Geeft wel aan hoe de economie er nu voorstaat .
    Vraag me af of deze mensen niet blind in een fuik lopen en nu worden opgeleid voor de werkeloosheid gezien al die sanering in de zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.