Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Tekort aan artsen voor gehandicapten’

Mark van Dorresteijn
Er is een groot tekort aan artsen voor verstandelijk gehandicapten (avg's). Op dit moment zijn er 22 vacatures. Zorgelijk is bovendien dat ruim de helft van de 175 geregistreerde gespecialiseerde artsen ouder is dan 50 jaar en op relatief korte termijn het vak zal verlaten.
'Tekort aan artsen voor gehandicapten'

Dat meldt Henny van Schrojenstein Lantman, die donderdag haar intreerede houdt als hoogleraar Geneeskunde voor mensen met verstandelijke beperkingen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Volgens Van Schrojenstein Lantman zitten tegenwoordig in elke huisartsenpraktijk tien tot vijftien mensen met een beperking. Dat komt omdat dergelijke patiënten steeds vaker in kleinschalige woonvoorzieningen in de wijk wonen in plaats van binnen de muren van grote instellingen.

Diagnose gemist

In Nederland hebben ongeveer 115.000 mensen een verstandelijke beperking. “Gewone mensen met bijzondere gezondheidsproblemen, of met gewone problemen die ze op een bijzondere wijze presenteren”, aldus de nieuwe professor. Niet zelden mist een arts de juiste diagnose bij deze patiënten, omdat de klachten te snel worden toegeschreven aan hun beperking. Het echte gezondheidsprobleem blijft dan onbehandeld.

Vaker bij de huisarts

Mensen met een beperking komen vaker per jaar bij de huisarts, omdat ze minder goed in staat zijn zelf een oplossing voor een relatief eenvoudige klacht te bedenken. Daarnaast heeft de groep specifieke problemen als epilepsie, overgewicht, schimmelinfecties en diabetes. Preventieprogramma’s als de screening op baarmoederhalskanker en het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen bereiken hen niet, omdat ze folders niet begrijpen. Bovendien zijn de patiënten vaak erg arm, omdat ze van een uitkering moeten leven maar veel extra kosten hebben door hun beperking.

Op afroep

Van Schrojenstein Lantman pleit voor avg’s die op afroep beschikbaar zijn als de gewone huisarts twijfelt. De avg zou deel moeten uitmaken van een zorgketen, die begint met een speciaal opgeleide verpleegkundige die als medische vraagbaak voor deze patiënten optreedt. De hoogleraar gaat een academische werkplaats inrichten die wetenschappelijke onderbouwing voor de zorgketen levert. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Medicatie onveilig in thuiszorg en gehandicaptenzorg

Gehandicaptenzorg past richtlijn te strak toe

Inspectie opent Meldpunt Gehandicaptenzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Straks gaan we nog een nieuw beroep in het leven roepen. ‘Gehandicapten”arts’. Wat wij merken als zorgverantwoordelijke is dat deze artsen gewoon de tijd er niet voor nemen. ‘Uw heeft 15 minuten’. Dit werkt niet. Alweer een bezuinigingsmaatregel waar deze doelgroep direct last van heeft. Niet de kennis van de dokter komt tekort. Maar de manier waarop hij werkt. Ik als niet gehandicapte kan aangeven waar ik pijn heb en wat ik voel. We moeten is zoeken naar de echte oorzaak van al dit soort problemen. En die ligt niet op de werkvloer!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.