Tekort aan wijkverpleegkundigen bedreigt keuzevrijheid en kwaliteit

Het tekort aan wijkverpleegkundigen beperkt cliënten meer in hun keuzevrijheid dan budgetplafonds. Dat staat in het rapport Keuzevrijheid in de wijkverpleging van Arteria consulting. Door personeelstekort moeten zorgaanbieders geregeld nee verkopen.
Foto: Highwaystarz-Photography /Getty Images/iStock

Arteria consulting onderzocht of cliënten de wijkverpleging kunnen krijgen die zij wensen. Opdrachtgever is de landelijke werkgroep wijkverpleging van zorgaanbieders en -verzekeraars, Patiëntenfederatie Nederland en beroepsorganisatie V&VN. Deze partijen willen de contractering in de wijkverpleging verbeteren. Die verliep de afgelopen jaren moeizaam. Diverse zorgaanbieders stelden cliëntenstops in omdat zij aan hun budgetplafond zaten, en de niet-gecontracteerde zorg groeide fors. Twaalf van 177 bevraagde patiënten in eerder onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland stuitten op een cliëntenstop.

Personeelstekort

Uit het onderzoek in drie regio’s blijkt dat een tekort aan zorgverleners de keuzevrijheid van cliënten beperkt. Vooral in de Randstad is het tekort zo

0
133

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.