Best practices

Best practices
Foto: iStock

Goede voorbeelden in de zorg

Een goed voorbeeld stellen en dat delen met andere zorgaanbieders. Dat is waar best practices in de zorg om draaien. Zorgaanbieders bedenken regelmatig nieuwe methoden, technieken of activiteiten om de kwaliteit van zorg in de praktijk te verbeteren. Wanneer dit ook daadwerkelijk lukt en een nieuw idee zeer effectief blijkt te zijn, wordt het een best practice genoemd. De gedachte achter een best practice is ook dat hij voor andere zorgaanbieders makkelijk over te nemen is. In de zorg worden regelmatig zogeheten proeftuinen opgezet waarin verschillende ideeën kunnen worden getest, om zo tot een best practice te komen.Meer

Een nieuwe manier om leiding te geven aan een topziekenhuis, een apparaat dat mensen met dementie weer even laat communiceren, een methode om de aanbestedingen in het sociaal domein te regelen of een idee om ggz-cliënten te laten denken in krachten, in plaats van klachten. Het zijn allemaal voorbeelden van best practices in de zorg. Methoden, werkwijzen en activiteiten die de kwaliteit van zorg in de praktijk verbeteren en die andere zorgaanbieders gemakkelijk kunnen overnemen.
In elke sector worden zogeheten proeftuinen opgezet waarin ideeën kunnen worden getest en uiteindelijk best practices worden ontwikkeld. Zo deden 24 organisaties in de gehandicaptenzorg een jaar lang mee aan proeftuinen met het vernieuwde kwaliteitskader voor de sector. In de thuiszorg in Zuidwest-Friesland draait een proeftuin waarin acht thuiszorgorganisaties elkaar niet meer beconcurreren, om erachter te komen of ze cliënten op die manier beter van dienst kunnen zijn. In Zoetermeer wordt geëxperimenteerd met een combinatie van Wmo en Zvw, onder de naam ‘Verzorgd Thuis’, zodat cliënten één gezicht aan huis krijgen voor vrijwel alle taken.
Zorgvisie verzamelt best practices in de zorg onder de noemer ‘Slim Gevonden’.

Uitgelicht

Nieuws

MaMaLoc vernieuwt borstkankeroperatie

Nieuwe techniek helpt chirurg tumoren makkelijker te vinden en lokaal te opereren.
Nieuws

CRDL laat mensen met dementie communiceren

De makers van het apparaat hopen dat patiënten daardoor weer even contact kunnen leggen en zich trots voelen.
Nieuws

Proeftuinen kwaliteitskader gehandicaptenzorg van start

Zorgorganisaties testen nieuwe kwaliteitskader.
Nieuws

Ivf-test bespaart leed bij patiënten

Een test van het Erasmus MC en VUmc stelt vast bij wie ivf niet zal werken.

Meest gelezen

Uitgelicht congres

Grip op Regeldruk

Certificate Program Healthcare Management

Masterclass Patiëntgerichte zorg