Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties22

Thuiszorg Twente neemt Buurtzorg-formule over

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgaccent & Thuiszorg Noord West Twente voert een reorganisatie door om volgens de methode van Buurtzorg Nederland te gaan werken. Daarbij verliezen tachtig medewerkers bij de ondersteunende diensten en het management hun baan.
Thuiszorg Twente neemt Buurtzorg-formule over

Aanleiding voor de reorganisatie is een forse omzetreductie per 1 januari 2010. Van de ene op de andere dag viel circa twintig procent van het budget weg. Dat kwam doordat de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg naar de GGD is gegaan en de Twentse gemeenten de hulp in het huishouden vanuit de Wmo bij andere aanbieders inkochten.

Minder managers, meer handen aan het bed

Zorgaccent & Thuiszorg Noord West Twente heeft de omzetreductie aangegrepen om het werk fundamenteel anders te organiseren, met minder bureaucratie, minder overhead, minder managers en meer handen aan het bed. De thuiszorg gaat werken zoals Buurtzorg Nederland dat doet: zelfstandige teams van hoogopgeleide verpleegkundigen. De organisatie wil dit jaar en volgend jaar 25 wijkverpleegkundigen aanstellen.

Ict van Buurtzorg Nederland

Door de nieuwe werkwijze vallen er wel tachtig ontslagen bij het management en de ondersteunende diensten, omdat de thuiszorgteams het werk zelf organiseren. Daarbij gebruiken ze de ict van Buurtzorg Nederland, “een belangrijke voorwaarde voor succes”, vertelt bestuurder Irma Harmelink. Ze is sinds voorjaar 2010 in gesprek met Buurtzorg-directeur Jos de Blok. “Buurtzorg is voor ons een inspiratiebron. De samenwerking gaat volgens ‘goed naoberschap’, goede buren. De organisaties komen allebei uit Almelo.” In totaal verliezen 15 fte’s managers hun baan.

Kleinschalig wonen

Ook bij de verpleeg- en verzorgingshuizen wil Harmelink een nieuwe werkwijze invoeren waarin kleine teams veel meer vrijheid krijgen om het werk te reorganiseren. De overgang naar kleinschalige woonvormen moet later dit jaar gestalte krijgen, omdat hiervoor andere huisvesting nodig is. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Thuiszorg Twente wil Wmo-contract aanpassen

Strijd in thuiszorg Twente tussen TSN en Tzorg

22 REACTIES

  1. Te veel managers, te veel manager assistenten. Ze zitten overal, verpestendragen niet bij aan een goede arbeids- etos, lossen voornamenlijk problemen op die zonder hun aanwezigheid meestal ook niet ontstaan zouden zijn en kosten heel veel geld. Geld dat eigenlijk besteed moet worden aan mensen die daadwerkelijk wat kunnen. Moraal van het verhaal: laat de deskundigen zelf de verantwoording dragen, dat kunnen ze heel goed zelf.
    Laat de aansturing van een team in handen van mensen die zelf hun sporen verdiend hebben in het werkveld dat ze gaan aansturen in plaats van vakinhoudelijk totaal onwetend met twee drie managercursussen en een hoop trucks om eigen incompetentie te verhullen.
    Natuurlijk, er zijn ook goede managers, maar die zijn zeer, zeer zeldzaam.
    Ingeschat, ik denk dat meer dan 80% van alle mensen met een managmentfunctie daar eigenlijk niet geschikt voor is en ik vrees dat ik dan aan de voorzichtige kan zit.

  2. Lees alle reacties
  3. Buurtzorg doet clienten niet in zorg nemen die niet interessant zijn. Tevens mag Buurtzorg schijnbaar wel de maximale indicatieruimte benutten waardoor ze ook hh-taken kunnen doen en natuurlijk hiervoor door de client als zeer positief ervaren wordt! Oneerlijke concurrentie.

  4. Geweldig dat er in Twente nog een blik wijkverpleegkundigen kan worden opengetrokken. In grote delen van het land zijn deze beslist niet beschikbaar en moet er met lager gekwalificeerd personeel worden gewerkt, zoal Vig (niveau3).
    Toch wel een opmerking over het ‘krenten uit de pap halen’. Ik ga er van uit dat TT wèl 24-uurs zorg levert en niet de nachtzorg in landelijke gebieden over laat aan reguliere thuiszorgorganisaties…

  5. Nog even de volgende vraag voor mevrouw Harmelink.Waarom geen fatsoenlijk sociaal plan? waarom moeten werknemers tekenen voordat er een ledenvergadering op 14 maart heeft plaatsgevonden? waarom afstappen van het voormalige sociale gezicht van de TNWT????

  6. Ik wil ook terugkomen op de uitspraak van Wilma.Ook ik werk voor Buurtzorg in Noordwijkerhout.1/3 van ons patientenbestand zijn dementerende zorgvragers.Voor 22 patienten ben ik casemanager dementie in de Duin-Bollenstreek.We starten,juist vanwege de complexiteit van zorg voor de dementerende zorgvragers 1 April met een apart PG team.Juist om deze zorgvragers zo optimaal mogelijke zorg te bieden in de thuissituatie met medewerkers die hier voor geschoold zijn en een warm hart hebben voor de dementerende ouderen

  7. Lies, ik sluit me bij jou aan en ik vind het geweldig dat e.e.a. in `goed naoberschap`kan!Sinds oktober 2009 werk ik naar volle tevredenheid bij BZ Nederland, in de provincie Drenthe. Het team verleent specifiek zorg aan dementerenden en hun familie/mantelzorgers, zodat de dementerende zolang mogelijk veilig en naar tevredenheid in zijn/haar vertrouwde omgeving kan blijven wonen.

  8. Graag wil ik tegenspreken, dat Buurtzorg geen zorg zou leveren aan ouderen met dementie! Deze groep wordt expliciet genoemd bij de doelgroepen; er is een vakgroep, die voor deskundigheidsbevordering zorgt etc. Zelf ben ik als wijkverpleegkundige en casemanager dementie ongeveer de helft van mijn werktijd – met veel voldoening – actief in de (m.i. complexe) zorg voor deze groep en hun mantelzorgers.

  9. Het lijkt allemaal geweldig, maar! 14 maart grote werknemersvergadering. Geen afspraken willen maken om sociaal met werknemers om te gaan. Als Buurtzorg de grote inspiratiebron is dan toch zeker niet als het gaat om management constructies waarbij managers zich via eigen bv laten inhuren (zie jaarrekening buurtzorg) Het lijkt mooier dan in de praktijk het geval is.

  10. ik sluit me aan bij Bert. Verder is het ook nog zo dat Buurtzorg alleen de “leuke” zorgen doet die interresant zijn voor een verpleegkundige maar de dementernde oudere die ook hulp nodig heeft laten ze lekker zitten voor de reguliere thuiszorg, en dus inderdaad alleen de duurdere uren worden geclaimd, wat denk je dat dat aan extra kosten geeft binnen de awbz.

  11. De thuiszorg wordt betaald op basis van het aantal uren bij de client en niet op basis van het aantal managers. Als de Buurtzorgformule inhoud dat er ‘meer kontakturen met de client van wijkverpleegkundigen’ zijn. Dan betekent dat er meer en duurdere uren bij de AWBZ in rekening worden gebracht. De Buurtzorgformule is een enorme opsteker voor de herpositionering van de wijkverpleegkundige maar beslist niet de zaligmakende oplossing voor de problemen in de zorg.

  12. Het is goed dat er nieuwe manieren gevonden worden (of oude manieren die nu weer opnieuw werken). Zolang er managers zijn gaat het gros achterover leunen, dus ik denk dat het niet verkeerd is om die laag er grotendeels tussenuit te halen.
    (Zelf voormalig operationeel manager bij de thuiszorg)

  13. Grote thuiszorgaanbieders kunnen leren van de deze turn around operatie van Thuiszorg Noord West Twente. Slimme inzet van ICT waardoor meer regie bij de client en meer kontakturen met client van wijkverpleegkundingen. Ver gaande beperking van de bureaucratie. Verdient navolging. Een symposium van de branche-organisatie?

  14. Geweldig dat Buurtzorg zo goed werkt.. Wel jammer dat dan kennelijk de Vig 3 en iets lager gediplomeerden dan wellicht terugvallen op alpha-hulpwerk ofwel huishouden..
    HUN talenten worden dan niet meer benut ?
    In ieder geval wel goed dat al die overhead verdwijnt; geld dat dan beter besteed wordt aan de klant..
    Danwel beter salaris voor deze medewerker OP de werkvloer..

  15. En zo zijn we weer terug bij het begin, in 1980, toen de Verenigingen van Wijkverpleging van de gemeenten over moesten naar de AWBZ en samen met het door vrijwilligers gedragen Kruiswerk moest fuseren.
    Het heeft het land miljarden euro’s gekost. Helaas zitten de managers die dat in 1980 hebben bedacht allemaal met een vet pensioen thuis.

  16. Tja, indirect natuurlijk een Tsunami aan Thuiszorgmanagers die de kant van bv de gehandicaptenzorg opkomen. Het zorgt wel voor nog meer concurrentie onder ambitieuze hoger opgeleiden die manager willen worden. Maar goed, marktwerking en survival of the fittest kan geen kwaad.

  17. Ik voorspel dat deze trend gaat landelijk doorzetten. Buurtzorg formule is het voorbeeld voor alle ‘loggere’ instanties met een teveel aan overhead en managers die vaak te ver van het bed staan en regelmatig andere belangen en ambities hebben dan de client zelf. Slimme zet van TT.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.