Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Tiende misbruikmeldingen leidt tot tuchtzaak

Mark van Dorresteijn
Ongeveer tien procent van de meldingen van seksueel overschrijdend gedrag door zorgverleners leidt tot een tuchtzaak. Dat blijkt uit een schriftelijk overleg van de Tweede Kamer.
Tiende misbruikmeldingen leidt tot tuchtzaak
Foto: VWS

Van de 412 meldingen van seksueel overschrijdend gedrag tussen 2007 en 2012 bij de IGZ hadden 194 meldingen betrekking op een BIG-geregistreerde beroepsbeoefenaar. Dat in niet alle 194 gevallen een tuchtzaak is gestart heeft te maken met het feit dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een breed begrip is, stelt minister Schippers in het verslag. ‘Afhankelijk van de concrete feiten en omstandigheden van het seksueel grensoverschrijdend gedrag is hier al dan niet een rol voor de tuchtrechter. Daarnaast speelt de bewijslast een belangrijke rol. In het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag is het in veel gevallen lastig het feit voldoende aannemelijk te maken voor de tuchtrechter, zo is het bijvoorbeeld in een aantal gevallen moeilijk aan te tonen dat er sprake is van onvrijwilligheid, vanwege twee tegenstrijdige verklaringen. De IGZ heeft bij 44 meldingen uit het overzicht van de brief een tuchtzaak gestart. Hiervan wacht de IGZ in 8 gevallen op de uitspraak van de tuchtrechter, volgde in 34 gevallen een veroordeling en verwierp de tuchtrechter in 2 gevallen de tuchtklacht of verklaarde de tuchtklacht ongegrond.’

Vervolging OM

De IGZ schakelt het Openbaar Ministerie (OM) in als zij een strafbaar feit vermoedt. Bureau Opsporing van de IGZ gaat bij het OM na of er aangifte is gedaan. Schippers: ‘De praktijk laat zien dat de IGZ in de regel zelf geen aangifte hoeft te doen van mogelijke strafbare feiten in relatie tot seksueel grensoverschrijdend gedrag omdat de direct betrokkene dat zelf doet of heeft gedaan. Het OM bepaalt vervolgens zelf of het al dan niet overgaat tot strafvervolging. Bij het OM zijn algemene gegevens beschikbaar over het aantal vervolgingen voor zedendelicten, er zijn echter geen gegevens beschikbaar over hoe vaak het OM in dit specifieke kader over is gegaan tot strafrechtelijke vervolging.’

Meldingen bij de IGZ

Van de 412 meldingen zijn 60 meldingen afkomstig van cliënten en 309 meldingen afkomstig van zorginstellingen zelf. In 43 gevallen maakten de zorginstelling en de betrokken patiënt gezamenlijk een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Van de 412 meldingen heeft de IGZ uiteindelijk 367 meldingen in behandeling genomen. Daarvan heeft de IGZ 212 meldingen zelf onderzocht en bij 155 meldingen heeft de IGZ de zorginstelling verzocht onderzoek te verrichten en heeft de IGZ dit gevolgd en beoordeeld.

Schriftelijk overleg

Het schriftelijk overleg is een vervolg op een eerder bericht van RTL Nieuws waaruit het aantal gevallen van seksueel overschrijdend gedrag bleek. Schippers antwoordde op het bericht dat zij het aangrijpend vond dat in een groot aantal gevallen het vertrouwen is beschaamd. ‘Ik wil niet de illusie wekken dat overheidsbeleid er ooit voor kan zorgen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag tot het verleden zal behoren. Maar ik ben er wel van overtuigd dat door het samenspel van extra maatregelen en alertheid in het veld, we de schadelijke gevolgen van seksueel overschrijdend gedrag in de zorg zo veel mogelijk kunnen beperken.’

2 REACTIES

  1. Onjuiste voorstelling door de minister. Wanneer een zorginstelling aangifte doet wordt deze door de IGZ niet in behandeling genomen. Zij komen pas in actie als de patiënt zelf aangifte doet en lang niet iedereen wil of durft dit. Zijn schokkende voorbeelden van waar hulpverleners vrolijk doorrommelen en de ex-werkgever lijdzaam toe moet kijken omdat de IGZ niets doet. Misschien moet daar de bezem eens doorheen?

  2. Lees alle reacties
  3. Dat het voorkomt is al misdadig.
    Een clieènt is al overgeleverd, en in de toekomst nog meer aangezien er geen vrijheid van keus meer zal bestaan, aan de zorgverlener.
    Dat men er vanuit mag gaan dat deze geen gebruik maakt van de situatie is vanzelfsprekend. Maar helaas ook hier is men ter goede trouw. De misbruikers zijn ook de personen die straks de beschikking hebben over het E.P.D met vollop gegevens om zodoende slachtoffers te kunnen opsporen of te benaderen. Een beroepscode of contract helpt hier niet.En de opmerking dat de situatie of uitlokking de aan leiding was is geen argument.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.