Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tijdelijk toezicht moet rust brengen binnen SGL

Mark van Dorresteijn
De Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) heeft op 16 december een tijdelijke raad van toezicht benoemd. De oorspronkelijk raad stapte half november op nadat er een vertrouwenscrisis was ontstaan. De nieuwe toezichthouders moeten de organisatie in rustiger vaarwater brengen.
Tijdelijk toezicht moet rust brengen binnen SGL

De nieuwe leden zijn Max Visser (voorzitter), Frans Metsemakers en Frans van Wijmen. Zij zijn op voordracht van Leon Poels benoemd voor een periode van zes maanden. Visser: “Wij constateren met vele anderen binnen en buiten de organisatie dat er onrust heerst binnen SGL. Dat mag niet te lang voortduren. Een organisatie als SGL verdient rust en goed openbaar bestuur om ervoor te zorgen dat alle aandacht uit kan gaan naar de cliënten om wie het gaat, en naar de medewerkers en vrijwilligers. We oriënteren ons eerst op de problemen om daarna met een plan van aanpak te komen.”

Rust

De toezichthouders houden zich bezig met de ontvlechting van SGL Groep in SGL-zorg en SGL-diensten. Ook kijken zij naar de vaststelling van de topstructuur. Momenteel is Guus de Jong bestuurder van SGL-diensten en Leon Poels bestuurder van SGL-zorg. Verder willen de toezichthouders kijken naar de oorzaken die geleid hebben tot de onrust binnen de organisatie. “We zullen antwoord geven op de voorliggende vragen en zorgen dat de rust kan wederkeren”, stelt Visser. “Tegelijkertijd geven we als toezichthouder mee richting aan de lopende (verander)processen. De dienstverlening gaat wat ons betreft onveranderd door. Binnen een half jaar treedt de definitieve raad van toezicht aan.”

Vertrouwenscrisis

De vertrouwenscrisis ontstond met het vertrek van De Jonge naar SGL-diensten. Er was op dat moment geen bestuurder voor SGL-zorg. De Jonge nam samen met de toenmalige voorzitter en vice-voorzitter van de raad van toezicht deze taken op zich. De toezichthouders hebben voor hun diensten respectievelijk 31.738 euro en 68.116 euro ontvangen. Dit salaris zouden zij zelf hebben vastgesteld. De OR uitte al snel kritiek en noemde dit bedrag ‘buiten proportie’. Het handelen van de twee toezichthouders is volgens OR-woordvoerder Jaap Jongejan ‘ernstig in strijd’ met de Zorgbrede Governancecode.

Een woordvoerder van de raad van toezicht stelt dat de twee toezichthouders ‘managementadvies’ gaven. Zij waren drie maanden lang bijna dagelijks in de organisatie aanwezig. De periode duurde langer dan de raad van toezicht had gehoopt. “De raad erkent dat dit feitelijk in strijd is met de Zorgbrede Governancecode, maar op dat moment was het devies ‘nood breekt wet’. Er was tijd noch geld om het anders te regelen.” De raad van toezicht zegt dat de salariëring conform de richtlijnen is van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen. Daarbij is de raad van mening dat de totale kosten veel minder zijn dan wanneer van de diensten van een interimmer gebruik was gemaakt. “Inclusief kosten van het wervingsbureau kom je dan wel aan 120.000 euro.”

Nieuwe toezichthouders

Visser is voorzitter en heeft binnen het toezicht als aandachtgebied: kwaliteit van zorg, veiligheid, cliëntgerichtheid, ketenzorg en governance. Hij is medisch specialist, kinderarts en bestuurder. Hij heeft in verschillende ziekenhuizen gewerkt. De laatste jaren was hij voorzitter van de raad van bestuur bij het topklinisch ziekenhuis VieCuri.

Metsemakers richt zich op de financiën. Hij heeft gewerkt als organisatieadviseur bij de Vrije Universiteit van Amsterdam en was directielid van de GGZ in Zuid-Limburg. In 2010 was hij een aantal maanden wethouder van Financiën bij de gemeente Eijsden-Margraten. Daarnaast was hij actief als bestuurslid in diverse maatschappelijke organisaties en maakte hij deel uit van landelijke adviesorganen.

Van Wijmen houdt toezicht op de juridische structuur van zorginstellingen, governance, kwaliteit, medezeggenschap en patiënten-/cliëntenrechten. Hij was bestuurlijk adviseur in het academisch ziekenhuis Maastricht en hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit van Maastricht. Hij heeft publicaties geschreven over de bestuurlijke organisatie van instellingen en de rechten van patiënten. Van Wijmen is voorzitter van diverse klachtencommissies, lid van de raad van toezicht van het VieCuri ziekenhuis in Venlo en van de Mosae Zorggroep in Maastricht. En hij is plaatsvervangend voorzitter het tuchtcollege gezondheidszorg in de regio Eindhoven. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.