Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Timing zorgagenda is perfect’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Alle brancheorganisaties hebben een gezamenlijke agenda opgesteld voor de kabinetsonderhandelaars. Volgens mede-opsteller Frank de Grave, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten, is de timing perfect.
‘Timing zorgagenda is perfect’

Of de ‘Agenda voor de zorg’ geen mosterd na de maaltijd is, zo kort na de verkiezingen, wil een journalist van De Telegraaf weten bij een persconferentie waarop de voorzitters van de brancheorganisaties hun initiatief toelichten. ‘Nee, de timing is juist perfect’, verzekert De Grave, ervaringsdeskundige als het om de vorming van kabinetten gaat. ‘Je moet een verhaal hebben dat aansluit bij de discussie aan de tafel van de kabinetsonderhandelingen. Dat verhaal hebben we.’

Betaalbaarheid zorg

De boodschap is even daarvoor namens alle zorgpartijen toegelicht door Martin van Rijn, bestuursvoorzitter van PGGM. De brancheorganisaties beschouwen de betaalbaarheid van de zorg niet als een probleem van politiek Den Haag, maar willen zelf verantwoordelijkheid nemen door de groei van de zorguitgaven te beperken tot 2,5 procent. Verschillende brancheorganisaties, zoals de ziekenhuizen (NVZ), de geestelijke gezondheidszorg (GGZ NL) en de huisartsen (LHV) hebben zich daar in convenanten al op vastgelegd. Ook als die convenanten aflopen, willen ze blijvend inzetten op kostenbeheersing.

ActiZ wil convenant

De verpleging en verzorging (ActiZ) wil ook zo’n convenant en legt de lat nog wat hoger: maximaal 2 procent groei per jaar vanaf 2017. Dat is een structurele bezuiniging van 1,2 miljard euro per jaar. De gehandicaptenzorg (VGN) onderschrijft de doelstelling van de zorgagenda, maar wil zich niet uitlaten over extra beperking van groei. ‘We hebben dit jaar al een fikse bezuiniging voor de kiezen gehad’, verklaart vice-voorzitter VGN Pieter de Kroon.

Negenpuntenprogramma

De brancheorganisaties hebben hun boodschap samengevat in een negenpuntenprogramma. Ze willen dat er meer nadruk komt op preventie van ziekte en het bevorden van een gezonde levensstijl. Ze willen naar een bekostigingssysteem dat kwaliteit en gezondheidsuitkomsten beloont in plaats van het aantal verrichtingen of indicaties. Patiënten moeten meer zelf de zorg kunnen regelen. Voor de ouderenzorg pleiten de partijen daarom voor cliëntvolgende budgetten, zodat cliënten de inkoopmacht krijgen. Ook zou de ouderenzorg moeten worden overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet en niet naar gemeenten zoals de PvdA wil. De partijen vinden het belangrijk dat de ouderenzorg onder hetzelfde regime valt als de huisartsenzorg en de ziekenhuiszorg.

Marktwerking

Voor de curatieve zorg moeten er geen grote stelselwijzigingen komen. Van Rijn wil af van ideologische discussies over marktwerking in de zorg. Het is in zijn ogen een containerbegrip dat van alles kan betekenen. Competitie op basis van kwaliteit is gezond. Verder verwachten de partijen ook veel van samenwerking om de kwaliteit en de doelmatigheid te bevorderen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Meer nieuws

Actiz wil 1,2 miljard besparen in ouderenzorg

SER pleit voor nieuwe bekostiging curatieve zorg

SER: gemeenten ongeschikt om AWBZ uit te voeren

1 REACTIE

  1. Het valt op dat de collectieve belangenorganisatie Platform VG niet vermeld is als ondertekenaar van dit verhaal. En dat lijkt me gezien de inhoud op een aantal onderdelen ook logisch. Overigens ontbreken ook Platform GGZ en de CG Raad. Het overgrote deel van de patienten en clienten beweging doet dus niet mee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.