Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tip 21: Eerste klas mag best wat kosten

Met de kwaliteit van de gezondheidszorg in Spanje is niets mis. Die zorg wordt volledig uit belastinggelden gefinancierd. Toch betaalt ruim 20 procent van de bevolking zo’n 67 euro per persoon per maand voor een verzekering die hen toegang geeft tot particuliere klinieken.

Volwaardig zorgaanbod

De Spaanse particuliere klinieken voorzien niet in niches, zoals specifieke electieve of wenszorg. Integendeel, het zijn grote volwaardige ziekenhuizen. Zoals Centro Medico Teknon in Barcelona, eigendom van een internationale investeringsmaatschappij. Bijna één op de vijf Spanjaarden maakt van dergelijke aanbieders gebruik en betaalt dus dubbel voor de zorg: één keer via de inkomstenbelasting en nog een keer door een verzekeringspremie. Waarom? De particuliere ziekenhuizen voorzien in een duidelijke behoefte: kortere wachttijden, betere service, éénpersoonskamers en een dokter naar keuze. Ofwel voor betere, dan de goede door de overheid geleverde, kwaliteit en service hebben miljoenen Spanjaarden ruim 800 euro per jaar over.

Prijsstelling

In Nederland beraden zorgverzekeraars en zorgaanbieders zich op het aanbieden van ‘eerste klas voorzieningen’ en extra service. Eén van de vragen daarbij is wat dat mag kosten. Hoeveel Nederlanders hebben welk bedrag over voor extra kwaliteit en service? De Spaanse situatie is niet maatgevend voor Nederland, maar geeft wel een indicatie. Bovendien sluit het aan op het gegeven in andere markten waar meestal zo’n 15 tot 20 procent van de afnemers bereid is een aanzienlijke meerprijs te betalen voor beduidend betere service. Wees dus niet te voorzichtig met de prijsstelling, als u ‘first class’ gaat aanbieden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.