Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toekomstbestendige Gezondheidsraad moet sneller adviezen uitbrengen

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
De doorlooptijden van de adviezen van de Gezondheidsraad zijn te lang. Dat concludeert de externe evaluatiecommissie die zich heeft gebogen over de toekomstbestendigheid van de Gezondheidsraad. De adviezen moeten sneller tot stand komen om als gezaghebbend instituut te kunnen blijven voldoen aan de (steeds snellere) informatiebehoefte van de maatschappij. Dit vereist een andere, meer innovatieve manier van werken en een stevige reorganisatie van het interne secretariaat.
Foto: iStock

De adviezen van de Gezondheidsraad moeten sneller tot stand komen om effectief te kunnen inspringen op ontwikkelingen die steeds sneller gaan en op de maatschappelijke behoefte aan steeds meer kennis. Om dat voor elkaar te krijgen, moet de Gezondheidsraad innovatiever gaan werken en het secretariaat stevig reorganiseren, zodat deze wendbaar is en makkelijker nieuwe werkwijzen kan toepassen. Dat schrijft de externe evaluatiecommissie die zich heeft gebogen over de toekomstbestendigheid van de Gezondheidsraad. Conform de Kaderwet Adviescolleges wordt de Gezondheidsraad sinds 1997 elke vier jaar geëvalueerd door een externe commissie. De recent verschenen evaluatie gaat over het functioneren van de Gezondheidsraad in de periode 2013-2016. Minister Hugo de Jonge van VWS heeft vandaag het evaluatierapport naar de Tweede Kamer gestuurd.

Te lange doorlooptijd adviezen

De commissie concludeert dat de Gezondheidsraad nog altijd veel gezag heeft en dat het werk van de Gezondheidsraad grote doorwerking kent in beleid en maatschappij. Dat gezag is vooral te danken aan zijn onafhankelijkheid en aan het feit dat zijn adviezen heel stevig op wetenschappelijk onderzoek leunen. De commissie stelt dat de Gezondheidsraad echter maar één grote zwakte kent, namelijk de lange doorlooptijden van de adviezen. Dit zou onder meer komen doordat de Gezondheidsraad het vermogen mist om zich aan te passen aan een steeds sneller veranderende omgeving. Voor de toekomstbestendigheid van de Gezondheidsraad zijn volgens de commissie veranderingen in de organisatie noodzakelijk, die sterk leiderschap vereisen.

Stevige reorganisatie

In het rapport doet de commissie een aantal aanbevelingen om de werkwijze van de raad aan de eisen van deze tijd te laten aanpassen. Zo beveelt ze aan om alleen te adviseren bij voldoende wetenschappelijk bewijs, om meer gebruik te maken van vaste commissies en om internationaal meer te gaan samenwerken. Maar ook om de leiding van de Gezondheidsraad te versterken door de twee Beraadsgroepen Gezondheidszorg en Volksgezondheid samen te voegen en door de nieuwe Beraadsgroep een groter mandaat te geven bij de toetsing van de adviezen. Verder pleit de commissie voor een stevige reorganisatie van het secretariaat, omdat het alleen dán mogelijk is om vergaande veranderingen en innovatieve werkwijzen daadwerkelijk te omarmen.

Financiële gevolgen

In een begeleidend schrijven bij het evaluatierapport laat de Gezondheidsraad aan de minister van VWS weten zich te herkennen in de conclusies en actief aan de slag te gaan met de aanbevelingen. Een aantal aanbevelingen zal echter budgettaire gevolgen hebben. De Gezondheidsraad geeft aan graag met opdrachtgevers te overleggen in welke mate zij daar financieel aan tegemoet kunnen komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.