Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Toename in sterfte hoeft niet direct iets te betekenen’

De Reinier de Graaf Groep uit Delft gaat maandelijks sterftecijfers meten. ZorgVisie stelt 7 vragen aan Laurens Touwen, raad van bestuur Reinier de Graaf Groep.

Wat wilt u met de maandelijkse sterfteregistraties?

“Wij hopen hiermee een instrument te krijgen dat ons leidt naar de knooppunten in ons zorgproces. Het is nadrukkelijk een systeem waar onze specialisten en verpleegkundigen baat bij kunnen hebben. Hoeveel, dat zullen we moeten ontdekken, maar ervaringen uit Engeland leren dat de kwaliteit ermee verbeterd kan worden. Het is dus geen managementtool.”

Wat gaat u met de cijfers doen?

“Het is de bedoeling dat de vakgroepen en de afdelingen hun eigen cijfers analyseren en statusonderzoek doen. Als blijkt dat er een toename in sterfte is, hoeft dat niet direct iets te betekenen. Er kan ook daadwerkelijk iets aan de hand zijn. Dan is het van belang dat de vakgroep maatregelen neemt om vermijdbare sterfte terug te dringen.”

Moeten artsen van wie te veel patiënten overlijden, vrezen voor represailles?

“Nee, het gaat echt om kwaliteitsverbetering. Het aantal fouten is niet van belang. Niemand hoeft zich hierdoor bedreigd te voelen. Mits blijkt dat er grove fouten zijn gemaakt, natuurlijk.”

Gaat het registreren u extra tijd kosten?

“Nee, het mooie van het Real Time Monitoring (RTM) is dat het gebruikmaakt van bestaande systemen. Onze medewerkers halen de cijfers die we gaan analyseren maandelijks uit de Landelijke Medische Registratie (LMR), die we toch al aanleveren aan Prismant.”

Worden uw cijfers openbaar?

“Nee, de maandelijkse registraties worden niet openbaar en we weten ook nog niet wie welke cijfers mag inzien. Of dat alleen de cijfers van de eigen vakgroep zijn of ook de cijfers van andere vakgroepen, dat moeten we allemaal nog gaan uitvinden. Het zijn hele gevoelige cijfers die je echt moet zien als hulpmiddel voor het eigen bedrijf.

De landelijke gestandaardiseerde sterftecijfers worden wel openbaar, waarschijnlijk volgend jaar al. Ziekenhuizen kunnen dan met elkaar worden vergeleken op basis van hun sterftecijfers. Omdat de cijfers zo gevoelig zijn, zijn de eisen aan betrouwbaarheid en de nauwkeurigheid van registreren hoog. Daar zijn we op dit moment mee bezig. Toen de sterftecijfers in Engeland bekend werden, heeft het ziekenhuis met de slechtste score daar een jaar onder geleden. Uiteindelijk leidde dat wel tot kwaliteitsverbetering.”

Worden andere ziekenhuizen straks verplicht om ook aan maandelijkse monitoring te gaan doen?

“Nee, dat denk ik niet. Een ziekenhuis moet wel registreren wat het aan zorg heeft geleverd. En het moet resultaten boeken. Maar dat hoeft niet per se via ons systeem. Elk ziekenhuis heeft de ruimte om dat op zijn eigen manier in te vullen. Ik hoop wel dat die ruimte blijft.”

Bent u niet bang dat ziekenhuizen te zieke patiënten, die een grote kans op overlijden hebben, gaan weigeren?

“Daar durf ik me niet over uit te spreken. Ik kan alleen voor onszelf praten. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om alle patiënten te helpen die wij hier in ons ziekenhuis krijgen. Maar, je weet natuurlijk niet hoe het straks gaat lopen, nu de marktwerking steeds belangrijker wordt.” (ZorgVisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Eerste stap naar openbare sterftecijfers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.