Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Topambtenaren buigen zich over beheersen zorguitgaven

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De ministers Jeroen Dijsselbloem van Financiën en Edith Schippers van VWS hebben een speciale commissie van hoge ambtenaren opdracht gegeven om te onderzoeken hoe een volgend kabinet de zorguitgaven kan beheersen.
Geld_Fotolia_450.jpg
Foto: Fotolia

Het Centraal Planbureau (CPB) gaat ervan uit de zorguitgaven jaarlijks met 3,4 procent stijgen. Omdat dit hoogstwaarschijnlijk meer is dan de economische groei, blijft beheersing van de zorguitgaven de komende jaren noodzakelijk, schrijven de ministers in een brief aan de Kamer. Daarom stellen ze een Technische werkgroep beheersinstrumentarium zorguitgaven in.

Hoe effectief waren hoofdlijnenakkoorden?
Deze commissie van topambtenaren moet een overzicht maken van het ‘huidige beheersinstrumentarium’ en hoe effectief elk instrument is geweest. Zo moet de commissie nagaan wat de bijdrage is geweest van het afsluiten van de hoofdlijnenakkoorden, die het ministerie heeft afgesloten in de curatieve zorg. Deze lopen in 2017 af. In de taakopdracht staat dat de commissie speciaal in moet gaan op de ontwikkeling van pgb’s, het verzekerd pakket en de groei van het aantal patiënten met hoge zorgkosten.

Innovatieve manieren om minder geld uit te geven
De ministers willen verder dat de commissie de bestaande methoden voor beheersing van de uitgaven verbetert en kijkt naar innovatieve manieren van kostenbeheersing. Ook moeten er concrete voorstellen komen voor verbetering van de doelmatigheid van zorg. In de analyse moet er aandacht zijn voor transparantie van de kwaliteit, de rol van de zorgverzekeraars, marktordening, prikkels en manieren van bekostiging, en de samenhang tussen curatieve zorg, langdurige zorg, preventie, jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning.

Volgend kabinet
De commissie bestaat vooral uit topambtenaren van VWS, onder meer de directeur-generaal curatieve zorg en langdurige zorg. Ook ambtenaren van Financiën en Algemene zaken haken aan. Het rapport is bedoeld voor een volgend kabinet en wordt zonder kabinetsreactie in april 2017 aangeboden aan de Tweede Kamer.

1 REACTIE

  1. De niet-genoemde hoge ambtenaren zijn juist de bron van alle ellende.
    Dit zorgstelsel is namelijk het liefdeskindje van die ambtenaren.
    " Innovatie. Verbetering doelmatigheid. Transparantie kwaliteit. Betrek vooral de rol van ZN ( Oftewel: negeer ZN dus vooral niet ) . Marktordening. Samenhang. "
    Bovengenoemde nietszeggende termen hebben de zorg in NL inmiddels naar de afgrond geleid.
    Ondanks dat scoort de zorg in NL in internationaal opzicht nog middelmatig. Dankzij de onvoorwaardelijke inzet van professionals.
    De toekomst aan de zorg dus overlaten aan de niet- genoemde ambtenaren is niet slechts een belediging voor patiënten en zorgverleners.
    Het is maatschappelijk volstrekt onverantwoordelijk.
    https://nationaalzorgfonds.nl/
    Laat de niet- genoemde ambtenaren hier eens naar kijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.