Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Topman Google Health wil nepnieuws aanpakken

Bert Bukman
Zoekmachine Google is door de grens gebroken van 1 miljard zorgvragen per dag. David Feinberg, topman van Google Health, wil mede daarom desinformatie aanpakken rondom kwesties als vaccinatie.
Feinberg
© ersinkisacik / Getty Images / iStock

David Feinberg deed zijn uitspraken op het SXSW techcongres in Austin, Texas. Dit meldt platform Qruxx tech. Google wil al deze zorgvragen gebruiken om de kwaliteit van de zorg verder te verhogen.

Feinberg weerspreekt de kritiek dat de zoekmachine een rol speelde bij het verspreiden van desinformatie over bijvoorbeeld vaccinaties tegen mazelen.

Aanpak desinformatie volgens Feinberg

Volgens de Google-topman is 7 procent van de dagelijkse zoekopdrachten van Google gezondheidsgerelateerd. Dit staat gelijk aan 70.000 vragen per minuut.

“Mensen vragen ons naar onder meer medicijnen, symptomen en kwesties over verzekeringen,” aldus David Feinberg. Volgens hem probeert Google de problemen rondom desinformatie aan te pakken met behulp teams van artsen en verpleegkundigen.

Deze zorgprofessionals checken zoekresultaten op samenzweringstheorieën rondom bijvoorbeeld vaccinaties. Als je ‘vaccins en autisme’ intikt, komt je volgens Feinberg bij de oorsponkelijke studie uit die aangeeft dat dit verband niet is aangetoond.

Lucratieve zorgmarkt

Google is net als andere grote techbedrijven steeds actiever op de lucratieve zorgmarkt. Dit levert soms opmerkelijk resultaten. Zo ontwikkelde Google een algoritme waarmee het risico op overlijden van patiënten beter kan worden ingeschat dan ziekenhuizen dit doen.

Het algoritme van Google beoordeelt alle data uit de medische dossiers van een patiënt. Hieronder zijn ook gegevens uit oudere pdf’s en andere notities van artsen. Het feit dat ook deze informatie wordt meegenomen in de beoordeling, maakt het algoritme extra betrouwbaar, aldus een  artikel in Nature.

Nederlandse zorg

Tegelijkertijd zijn er bedenkingen tegen de toenemende invloed van de techreuzen. Vilans-onderzoeker Dirk Lukkien waarschuwde onlangs op Qruxx tech voor de rol van grote techbedrijven als Google, Facebook, Apple, Amazon en Microsoft.

“Zij hebben in andere markten bewezen in staat te zijn om in korte tijd AI-gedreven technologie en diensten op grote schaal te introduceren. Het is niet ondenkbaar dat zulke techbedrijven op korte termijn ook belangrijke taken en diensten in de Nederlandse zorg overnemen en beheersen”, aldus David Lukkien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.