Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Treant zoekt alternatief voor spoedzorgeisen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ziekenhuizen van Treant Zorggroep moeten vechten voor het behoud van hun spoedeisende zorg. Als mogelijke oplossing om tegemoet te komen aan de strengere kwaliteitseisen, stellen de ziekenhuizen voor een alternatief model op te stellen.
Treant zoekt alternatief voor strenge spoedzorgeisen
Operatiekamer bij Treant

Treant Zorggroep wil in de toekomst de spoedzorg op alle drie de ziekenhuislocaties kunnen blijven aanbieden. CMO David Post: ‘Strengere kwaliteitseisen zijn er niet voor niets, ze zijn er om de kwaliteit van zorg voor onze patiënten steeds verder te verhogen. Tegelijk zorgen ze er ook voor dat we moeten innoveren om zorg te kunnen behouden.’

Kwaliteitskader IC

Toen duidelijk werd dat de IC-richtlijn zou worden aangescherpt, heeft Treant in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een alternatief model ontwikkeld. Hierin blijft een Intensive Care afdeling op locatie Emmen. Patiënten die na een operatie meer zorg nodig hebben dan op een reguliere verpleegafdeling maar niet per se op een IC hoeven te verblijven, worden opgevangen op de acutezorgafdeling in Hoogeveen of Stadskanaal. Voorheen was onder andere voor het aanbieden van verloskunde een IC verplicht. Inmiddels heeft de NVOG deze eis, op basis van het model van Treant, laten vallen. Op 1 juli gaat de IGJ toezien op de strengere IC-richtlijn. Post ziet dit met vertrouwen tegemoet.

Eisen kwaliteitskader spoedzorgketen

Ook op het gebied van de spoedeisende zorg zijn strengere eisen in voorbereiding. Het kwaliteitskader spoedzorgketen stelt als norm dat er op elke geopende seh 24/7 tenminste een arts aanwezig is met minimaal 2 jaar klinische ervaring, waarvan minimaal 1 jaar ervaring in een poortspecialisme. Bovendien moet op elke seh een arts of verpleegkundige met geriatrische expertise binnen een half uur bereikbaar zijn voor telefonische consultatie. Als het nodig is, moet de verpleegkundig specialist binnen twee uur fysiek aanwezig zijn.

Spoedzorg zonder seh

Treant wil spoedzorg gaan leveren zonder de seh in traditionele zin van het woord. Een woordvoerder legt uit: ‘De kern van de boodschap is dat veel zorg geleverd kan worden op een andere wijze dan nu met behoud van kwaliteit. Slechts een klein deel van de acute zorg op een seh is complex terwijl het kader bedoeld is om juist die zorg goed in te richten. De minder complexe zorg kan net zo goed geleverd worden zonder te moeten voldoen aan dit kader. Dus laag complex dichtbij en hoog complex geconcentreerd.’ De Zorggroep gaat dit alternatief proberen te ontwikkelen in samenwerking met de partners in de spoedzorgketen, met name de huisartsenpost en het ROAZ.

Personeelstekort spoedzorg

Sommige ziekenhuizen zeggen de aanwezigheidsplicht te kunnen ondervangen door uit te wisselen met een groot ziekenhuis in de buurt. Bij Treant biedt dat geen uitkomst, zo laat de woordvoerder weten: ‘Er is een structureel en groot tekort aan seh-artsen, ook de grote ziekenhuizen hebben ze niet “over”. Onze regio is relatief groot en artsen willen, net als andere professionals onderdeel zijn van een team en niet iedere dag ergens anders werken. Bij de volumenormen en kwaliteitseisen ligt de focus vaak op de artsen. Minstens zo belangrijk is een team dat op elkaar is ingespeeld, ervaring heeft door voldoende exposure en dat je de apparatuur kunt aanschaffen en gebruiken die je nodig hebt om complexe zorg op hoog niveau te leveren.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.