Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tulleken berispt voor lekken informatie Friso

Mark van Dorresteijn
Neurochirurg Kees Tulleken heeft volgens het regionaal tuchtcollege in Amsterdam ten onrechte informatie verstrekt over de gezondheidstoestand van prins Friso na diens skiongeluk in februari 2012 in Lech. Hij heeft daarom een berisping gekregen.
Neurochirurg Kees Tulleken en zijn vrouw Jannetje Koelewijn komen aan bij de rechtbank voor het oordeel van het Tuchtcollege.
Neurochirurg Kees Tulleken en zijn vrouw Jannetje Koelewijn komen aan bij de rechtbank voor het oordeel van het Tuchtcollege. - Foto: Robin van Lonkhuijsen

Volgens de tuchtrechter is het een kernverplichting voor artsen om de gegevens van patiënten vertrouwelijk te houden. ‘De conclusie is dat privacygevoelige gegevens van publiek bekende personen bij hem niet veilig zijn.’ Tulleken had moeten zwijgen over de toestand van de prins, onder meer omdat er geen toestemming was van Friso’s echtgenote Mabel of de Rijksvoorlichtingsdienst de informatie naar buiten te brengen.

Tuchtzaak

Tulleken was in het betreffende ziekenhuis in Oostenrijk op een congres en hoorde tijdens een persoonlijk gesprek met een collega over de gezondheidstoestand. Zijn vrouw, journaliste Jannetje Koelewijn, schreef daarop met zijn toestemming in een artikel in NRC Handelsblad dat de prins geen schedelbasisfractuur had en dat zijn situatie niet uitzichtloos was. De neurochirurg raakte hierdoor in opspraak en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) spande vervolgens de tuchtzaak aan.

Lichtpuntje

De neurochirurg was met zijn vrouw bij de uitspraak aanwezig en noemde de berisping terecht. Hij erkende wel dat het voor hem als 72-jarige arts niet veel betekent ‘en in mijn persoonlijke belevenis ook niet. Ik had dit wel verwacht na alle consternatie en het is een voorbeeld dat artsen erg goed moeten opletten met wat ze zeggen.’ Overigens had hij naar eigen zeggen geen bijbedoelingen bij het bekendmaken van de informatie. ‘Ik dacht het is een lichtpuntje, dat is toch mooi om te horen.’

‘Niet nog een keer’

Tulleken zei dat als hij had geweten wat de gevolgen waren, vooral ook voor zijn vrouw, hij het niet nog een keer zo zou doen. Volgens hem is een berisping voor een arts die nog volop in de praktijk werkt en waarbij iets niet goed is gegaan met een patiënt erg vervelend. ‘Maar ik heb dit nog nooit in mijn leven meegemaakt en heb aan de toestand van Friso niks afgedaan.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.