Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Turkse kliniek komt naar Nederland

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Turkse ziekenhuisconcern Acıbadem wil eind dit jaar een vestiging openen in Amsterdam. Acıbadem is onderdeel van de beursgenoteerde zorggigant IHH.
Acibadem hospital Taksim.jpg
Acıbadem Hospital Taksim

Hierover schrijft Medisch Contact vandaag.

Ziekenhuizen
Met naar eigen zeggen 21 ziekenhuizen in bezit is de  Acıbadem  Hospitals Group, opgericht in 1991, een belangrijke speler op de ziekenhuismarkt, Niet alleen in Turkije, maar ook in landen als Bulgarije en Macedonië. Het bedrijf is voor 60 procent in handen van het beursgenoteerde Integrated Healthcare Holdings Berhad (IHH), gevestigd in Kuala Lumpur (Maleisië). IHH noemt zich de één na grootste leverancier van particuliere zorg ter wereld en is actief in negen Aziatische landen, waaronder China en India.

WTZi
In juni kocht  Acıbadem  3600 vierkante meter kantoorruimte in een nieuw kantoorpand in Amsterdam-West, met een optie op nog eens 1700 vierkante meter extra. Het bedrijf heeft inmiddels een toelating op grond van de Wet toelating zorginstellingen en hoopt op 1 december te kunnen beginnen , ook als op dat moment de contracten met zorgverzekeraars nog niet rond zijn. Er zal vooral diagnostisch onderzoek worden gedaan, naast poliklinische behandeling en kleine operaties in dagbehandeling, zoals cosmetische ingrepen en behandeling van spataderen. De initiatiefnemers werven artsen uit twaalf medisch specialismen.

Zorgaanbod
Het nieuwe centrum richt zich op ‘iedereen’. De meeste Turkse Nederlanders  kennen volgens  directeur Koray Yuruk de naam  Acıbadem al. Hij verwacht dat ook patiënten uit omringende landen, die nu nog voor een second opinion of een behandeling naar Turkije moeten, ‘graag’ naar Amsterdam zullen komen. Een woordvoerder van Zilveren Kruis reageert in het artikel in Medisch Contact  terughoudend:  ‘We gaan in november met Acıbadem praten. We gaan zeker ook bekijken of er wel vraag is naar deze zorg, want het aanbod in Amsterdam is, zacht gezegd, best wel groot.’ Yuruk zegt daarop: ‘Verzekerde zorg is een deel van ons zorgaanbod, maar zeker niet het grootste.’ 

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

 

5 REACTIES

  1. en Turkse apotheek wordt ik ook blij mee als het beetje lekker smaakt de medic
    de verzekering mag wel een tientje meer zijn als er maar niet gierig wodt gedaan voor bloedcontrole etc rontgen foto check it up

    er moet ook een Turkse verzekering en apotheek komen met lekkere medic ook voor moeilijk nederlands lezende patienten cliënten

    en natuurlijk wie geen geen ziekenhuis wilt is niet ziek bay

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Robbar en Gijs, jammer dat jullie je hier zo onder voelen en bedankt voor jullie openheid. Ik heb niets met Acibadem te maken. Dat vooropgesteld.
    Onlangs is er een symposium geweest over psychische stoornissen in multiculturele omgevingen.
    Het feit is wel dat er meer taboe en stigmatisering heerst onder bepaalde culturen. We worden anders opgevoed. We krijgen andere normen en waarden mee.
    Zelf ben ik in Nederland geboren en opgegroeid. En heb mijn eigen waarden en normen gecreëerd tussen de twee culturen. Nederlandse vriend, Nederlandse hulpverleners. Ik, persoonlijk, vind dit waardevol voor mensen die niet, zogenaamd "vernederlandst" zijn (ik ga mijn eigen gang, maar meesten niet) in de ogen van zijn/haar cultuur. Ook zij hebben recht op hulp en worden vaak door hun omgeving bestempeld als GEK. Het is denk ik niet de bedoeling dat het ziekenhuis acibadem alleen gaat werken, maar samen gaan werken. Dat hoop ik tenminste. Hoe dan ook, ieder Nederlander, van welke afkomst ook zal geholpen moeten worden. We moeten hier geen splitsing maken tussen Turks/Nederlands, maar om de juiste hulp voor mensen die het nodig hebben. Dit is de GGZ. Samenleven zonder Stigma!

  4. Prachtig. Dit is wat Nederland, als multiculturele land, nodig heeft. Zelf als Turkse vrouw ervaar ik zelf vaak onbegrip van hulpverleners omtrent mijn afkomst, de manier waarop ik opgevoed ben. Wat ik als normaal zag, is in het westerse cultuur geheel anders. Dit is zeker een grote aanwinst voor de GGZ. De stap om hulp te vragen zal hierdoor behoorlijk verlaagt worden voor allochtone cliënten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.