Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Twee protonencentra gaan dit jaar open

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
HollandPTC in Delft en GPTC in Groningen gaan dit jaar open. HollandPTC als eerste. Beide protonencentra hebben meerjarige contracten gesloten met zorgverzekeraars.
Protonencentrum in Groningen
Protonencentrum in Groningen

HollandPTC
Het centrum in Delft heeft contracten afgesloten met Zilveren Kruis en DSW. De contracten hebben een duur van drie jaar. De ruim vier miljoen verzekerden van Zilveren Kruis en zeshonderdduizend van DSW kunnen, als zij dit nodig hebben, een behandeling krijgen met protonentherapie in Delft. HollandPTC wil dit najaar de deuren openen.

Onderzoek
De komende jaren willen de behandelaars van HollandPTC samen met ziekenhuizen, patiëntenverenigingen en de twee zorgverzekeraars onderzoeken voor welke patiënten protonentherapie geschikt en kosteneffectief is. Het centrum heeft afspraken gemaakt over verwijzing met onder meer het Erasmus MC, LUMC, Reinier de Graaf ziekenhuis en MCH-Bronovo Groep. Er lopen besprekingen met Antoni van Leeuwenhoek, AMC en VUmc.

DSW
DSW-bestuursvoorzitter Chris Oomen: ‘DSW is gezond kritisch op nieuwe, dure technologieën in de gezondheidszorg. Maar we hebben drie jaar geleden al gezegd dat onze verzekerden deze moderne behandeling moeten kunnen krijgen als zij dat écht nodig hebben.’

Zilveren Kruis
Mariska Koster, voorheen longarts, nu medisch adviseur Zilveren Kruis: ‘Er is nog het nodige uit te zoeken over protonentherapie. In onze gesprekken en in hun aanpak bleek HollandPTC daar ook heel realistisch in. Samen introduceren we nu protonentherapie geleidelijk in Nederland. Patiënten hoeven als ze ervoor in aanmerking komen niet meer naar het buitenland.’

GPTC
GPTC, het protonenbehandelcentrum van het UMCG in Groningen, heeft in november vorig jaar een driejarig contract afgesloten met De Friesland en is nu inmiddels rond met alle grote zorgverzekeraars: Menzis, VGZ, CZ en Zilveren Kruis. Het GPTC wil in december dit jaar beginnen. Als enig centrum in aanbouw beschikt het ook over een vergunning voor de behandeling van kinderen met protonentherapie.

Vier centra
Sinds begin 2014 zijn vier Nederlandse protonencentra in oprichting in het bezit van een vergunning van VWS. Zorgverzekeraars verzetten zich in het begin tegen de komst van maar liefst vier protonencentra in Nederland. Zij wilden liever bij een centrum inkopen maar de ACM besliste dat dit niet mag: er moet voor de patiënt genoeg keus overblijven. Halverwege vorig jaar maakten HollandPTC en PTC Amsterdam bekend te willen gaan samenwerken. De bouw van een centrum in Amsterdam is inmiddels stil gelegd. 

Rondleiding HollandPTC
 

Protonentherapie
Protonentherapie is een bestralingsvorm die veel nauwkeuriger is te richten dan de huidige radiotherapie. Hierdoor treedt minder schade op aan het omringende weefsel en kan bovendien de stralingsdosis op de tumor groter zijn. Patiënten hebben minder last van bijwerkingen. Buitenlandse protonencentra melden goede resultaten bij tumoren in het hoofd- en halsgebied en in en rond de ogen. 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.