Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twentse gehandicapten terug naar instelling

De Twentse Zorgcentra (TZC) gaat een deel van haar gehandicapte cliënten weghalen uit de wijk Schelfhorst in Almelo. “De integratie in de samenleving is mislukt”, stelt interim directeur Hans van der Molen.

Tien jaar geleden zijn 180 bewoners gedwongen verhuisd naar kleinschalige woonvormen in de wijk Schelfhorst in Almelo. Het doel was om hen te laten integreren in de samenleving. Voor een deel van de gehandicapten pakt het wonen in de wijk echter niet goed uit. Ze zijn er eenzaam en zijn er belemmerd in hun bewegingsruimte.

Vrijheid

Zij zouden beter af zijn op een beschermd instellingsterrein, stelt Van der Molen: “Daar kunnen ze in alle vrijheid lopen en fietsen en kijkt niemand op van afwijkend gedrag.”

Integratie

Negentig bewoners willen terug naar de instelling. Voor hen is de sociale integratie in de samenleving een brug te ver. “Er is alleen fysieke integratie. Voor sommige categorieën bewoners is sociale integratie een illusie”, stelt Van der Molen. “Mensen met een complexe handicap gaan niet om met buurtbewoners. Ze zijn niet lid van sportverenigingen.”

Breuk

De TZC is de eerste zorginstelling die openlijk afstand neemt van het overheidsbeleid om de instellingen voor gehandicapten zo veel mogelijk af te breken en de bewoners als volwaardige burgers in de samenleving te laten leven. De stap van TZC heeft geleid tot heftige reacties.

Deconcentreren

Van der Molen is verbaasd over de ideologische geladenheid rond het decontratiebeleid. “Je moet per bewoner bekijken wat het beste is.”

Het is nog maar de vraag of het TZC lukt om de bewoners terug te plaatsen. Het zogeheten beleid van deconcentratie is zo dominant bij de overheid dat zorginstellingen met bouwplannen alleen toestemming krijgen als zij deconcentreren. Van der Molen hoopt dat het zorgkantoor en het Bouwcollege zich niet dogmatisch opstellen.

VWS

Het ministerie van VWS laat weten dat de voorkeur voor het deconcentratiebeleid al een jaar geleden is losgelaten. In de praktijk geven Bouwcollege en zorgkantoren echter nog steeds geen toestemming om te investeren in instellingsterreinen. CDA-Tweede-Kamerlid Jan de Vries dat onvoorstelbaar en heeft hierover Kamervragen gesteld. (BK)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.