Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitleg: Aanvraag ondersteuning Wmo in 2015

Mark van Dorresteijn
Het ministerie van VWS legt in een infographic uit hoe ondersteuningsvragen in de Wmo vanaf 2015 worden afgehandeld.
Uitleg: Aanvraag ondersteuning Wmo in 2015

In de uitleg worden vier stappen benoemd: 1. Burger meldt zich, 2. Gesprek met de gemeente, 3. Aanvraag en 4. Passende ondersteuning. Bij de ondersteuningsvraag wordt ook gekeken naar gezinsverband, familie en kennissen, algemene voorzieningen en zelfredzaamheid. Het duurt circa zes weken voordat de aanvraag is geaccepteerd en vervolgens nog twee weken voordat de gemeente een besluit neemt.

 

Onderzoeksfase en spoedgevallen

De onderzoeksfase neemt circa zes weken in beslag. In het document ‘Regels inzake de gemeentelijke ondersteuning over Wmo 2015‘ vraagt de CDA zich af of mensen de onderzoeksfase kunnen overslaan en hoe spoedgevallen worden behandeld. De regering antwoord dat het geen wenselijke situatie is wanneer mensen de onderzoeksfase overslaan. Staatssecretaris Van Rijn:  ‘De onderzoeksfase is juist een waarborg voor cliënten om gehoord te worden en in gezamenlijk overleg tot een kwalitatief goed ondersteuningsplan te komen. Bovendien is het ook van belang na te gaan of de voorziening die de cliënt voor ogen heeft, inderdaad is, wat hij nodig heeft en dat de voorziening geen surrogaat is voor mogelijk onderliggende problematiek. Niet uit te sluiten is immers dat een algemene voorziening meer aan de behoefte voldoet of dat de onderliggende vraag een andere is. Is sprake van een spoedeisende situatie, dan is het college na de melding gehouden onverwijld te beslissen tot verstrekking van een tijdelijke maatwerkvoorziening; de uitkomst van het onderzoek hoeft dan natuurlijk niet afgewacht te worden.’

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.