Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG bouwt voor 650 miljoen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wordt de komende twintig jaar fors uitgebreid. Het project kost 650 miljoen euro. De gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) betalen het grootste deel van dit bedrag.

Aan de noordzijde van het ziekenhuisterrein verrijst nieuwbouw bestemd voor het UMCG en de RuG. Dat hebben de gemeente Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) bekendgemaakt. “Direct na de zomer kan de eerste spade in de grond als de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft gewijzigd”, aldus UMCG-woordvoerder Joost Wessels. “De gemeente is de grootste investeerder in dit project. Er moeten doorgaande wegen voor worden verlegd en daar zit een groot deel van de kosten in.”

UMCG verwacht bijdrage van Klink

Het UMCG zelf stopt ongeveer tweehonderd miljoen in het project. Dat komt deels uit eigen vermogen. Een ander deel van dit bedrag hoopt het UMCG van minister Klink te ontvangen. De minister heeft eerder toegezegd om de bouw van een protonenfaciliteit ergens in Nederland te zullen steunen. De hoop is dat de het consortium dat op het terrein van het UMCG een stralingsbunker gaat bouwen, deze steun krijgt. Dit consortium bestaat verder uit de Rijksuniversiteit Groningen, TU Twente en het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI).

Onderzoekscentrum RuG

Op het terrein wordt, naast de bunker voor protonenbestraling, onder andere een nieuw onderzoekscentrum voor de RuG gebouwd. Ook krijgt de psychologiefaculteit een nieuw gebouw.

225 woningen

Door de nieuwbouw ontstaat er een extra vloeroppervlakte van in totaal 120.000 vierkante meter. Verder komen er ruim 225 nieuwe woningen. Voor het extra verkeer verschijnt er een parkeerterrein van zevenhonderd plekken. De gemeente hoopt volgend jaar maart te beginnen met de bouw van het onderzoekscentrum, dat in 2011 klaar moet zijn. De constructie van de andere gedeelten van de nieuwbouw moet zo spoedig beginnen. Volgens Wessels wordt vanuit het nieuwe onderzoekscentrum het LifeLines-onderzoek naar ouderdom uitgevoerd. Dit is een grootschalig onderzoek naar de factoren die invloed hebben op het ontstaan van veelvoorkomende chronische aandoeningen. Voor dit programma worden 160.000 mensen van boven de veertig onderzoct. Genetisch materiaal van deze mensen wordt in een biobank gestopt en voor onderzoek gebruikt. “Het UMCG profiteert van deze nieuwe onderzoekscapaciteit. Het zal voor ons nieuwe behandelmethoden opleveren, die we in het MC kunnen toepassen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Kamer botst met Klink over kapitaallasten

Geef de kredietcrisis maar de schuld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.