Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

UMCG en Martini bekvechten over spoedzorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bestuurder Frans Jaspers van het umc Groningen stelt voor dat er een spoedeisende hulp komt voor heel Groningen en wel in zijn eigen ziekenhuis. Daarmee heeft hij zijn collega bestuurders, vooral die in het Martini Ziekenhuis meteen in de gordijnen gejaagd.
UMCG en Martini bekvechten over spoedzorg

Bestuurders Hans Feenstra en Paul van der Wijk van het Martini Ziekenhuis Groningen: “Frans Jaspers stelt zich weer eens op als de minister van Volksgezondheid van Noord Nederland.”

‘Eén spoedeisende hulp’

Jaspers voorspelt in het Dagblad van het Noorden dat alle ambulanceritten in Noord Nederland over vijf jaar alleen nog naar Emmen, Leeuwarden en Groningen zullen rijden. Bij het UMCG wil hij ‘hèt centrum voor acute zorg in het Noorden’ inrichten. Andere SEH-afdelingen zijn dan niet meer nodig. Jaspers voelt zich gesteund door het rapport van de RVZ dat eind oktober uit kwam. Daarin wordt voorgesorteerd op het ontstaan van flexibele vormen van spoedeisende hulp en een eerste opvang in wijkgezondheidscentra. Kleine ziekenhuizen komen daardoor in de knel, verwacht Jaspers.

Onrealistisch

De kleinere ziekenhuizen in Noord en Oost Groningen kunnen zich niet vinden in de plannen van Jaspers. Zij zeggen in het DVHN hun SEH-afdelingen gewoon open te houden. Bestuurder Boudewijn Ponsioen van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen zegt dat zijn ziekenhuis de beste SEH heeft van Noord Nederland en dat hij die natuurlijk niet gaat sluiten. Guus Bruins vindt het plan onrealistisch, omdat dit impliceert dat ook alle gebroken polsen en snijwonden uit de provincie naar het UMCG moeten worden gestuurd.

Discussie over spoedzorg

Feenstra en Van der Wijk van het Martini Ziekenhuis betogen dat Noord Nederland zal moeten beschikken over meerdere SEH-afdelingen omdat anders niet aan de wettelijk vastgelegde aanrijdtijden kan worden voldaan. Daarnaast heeft een ziekenhuis om te overleven acute zorg nodig, om ook de andere afdelingen voldoende te kunnen bemensen. Volgens hen is de multitraumazorg wel op zijn plaats in het umc Groningen, daarover zijn al afspraken gemaakt. Maar over eenvoudiger acute zorg in een dure omgeving van een universitair ziekenhuis moet plaatsvinden, vragen zij zich af. En of het doelmatiger is, is ook de vraag. Feenstra en Van der Wijk adviseren hun collega om de landelijke discussie af te wachten over spoedzorg. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Oost Groningen kan één ziekenhuis missen’

RVZ wil aantal SEH’s halveren

Martini Ziekenhuis garandeert beschikbaarheid tijdens crises

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.