Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG start onderzoek naar ervaring met dementie

Mark van Dorresteijn
Het UMC Groningen start een onderzoek naar de ervaringen van mensen met dementie en van hun mantelzorgers. Doel van het project is om persoonlijke verhalen van mantelzorgers te verzamelen en daarmee een beeld te schetsen van de impact die de ziekte op hen heeft.
UMCG start onderzoek naar ervaring met dementie

Volgens het UMC schort het momenteel aan betrouwbare informatie over beleving en ervaring van een patiënt of mantelzorger. Deze informatie kan juist bijdragen aan een beter begrip van de ziekte. “Door ervaringen van anderen kunnen mensen zich eerder voorbereiden op wat gaat komen en tijdig eventuele maatregelen nemen. Hierdoor kunnen zij langer de regie over de eigen thuissituatie houden en hun welbevinden en kwaliteit van leven verhogen”, aldus het UMCG.

Verhalen

De informatie wordt verzameld op de website ‘Praten-Over-Gezondheid’ en komt voort uit de diepte-interviews, waarin patiënten en mantelzorgers hun persoonlijke verhaal vertellen vanaf het moment dat de eerste verschijnselen zich voordeden. De verhalen worden geïllustreerd aan de hand van video-, audio- of tekstfragmenten van de interviews.

Website in 2013

Medio 2013 wordt de website gelanceerd, waarop deze persoonlijke ervaringen zijn weergegeven. De website biedt steun en informatie aan patiënten, familie, vrienden, (andere) mantelzorgers en aan zorgprofessionals. In Engeland is ervaring opgedaan met een vergelijkbare website. Meer dan een miljoen hits per maand geven aan dat er veel behoefte is aan dit soort informatie. Dit succes laat zien dat deze benadering van wezenlijk belang is voor zowel patiënten en mantelzorgers als (zorg)professionals. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Bouw van Dementie Experience van start

Strandkamer voor dementerenden

Dementiezorg in de knel

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.