Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Umc’s onderzoeken geriatrische revalidatiezorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Drie umc’s hebben samen met brancheorganisatie ActiZ en beroepsorganisatie Verenso een wetenschappelijke onderzoeksagenda opgesteld voor de geriatrische revalidatiezorg. Ze willen weten welke zorg effectief is en goede kwaliteit van leven geeft.
geriatrische revalidatiezorg ouderenzorg
ANP

Geriatrische revalidatiezorg is kortdurende, multidisciplinaire, op herstel gerichte zorg voor kwetsbare oudere patiënten die na een ziekenhuisopname voor revalidatiebehandeling in een verpleeghuis worden opgenomen. Het doel van de revalidatie is om deze patiënten terug te laten keren naar de thuissituatie. De onderzoeksagenda is opgesteld om geriatrische revalidatiezorg verder te professionaliseren en optimaal aan te laten sluiten bij de zorgvraag en -behoefte van cliënten. Het wetenschappelijk onderzoek moet inzicht geven op welke wijze de inzet van geriatrische revalidatiezorg het effectiefste is en op welke wijze de meeste waarde kan worden toegevoegd voor cliënten door de inzet van geriatrische revalidatiezorg.

Geriatrische revalidatiezorg bij dementie

De agenda bevat zeven onderzoeksthema’s die gezamenlijk zijn vastgesteld door wetenschappers, beroepsverenigingen, zorgbestuurders en verzekeraars. Zo zullen de effecten van revalidatie in een verpleeghuis ten opzichte van revalidatie in de eigen leefomgeving worden onderzocht. Daarnaast komt er onderzoek naar de effecten van de inzet van geriatrische revalidatiezorg bij cliënten met (beginnende) dementie. Ook de effecten van de inzet van ondersteunende technologie tijdens de revalidatie zijn onderwerp van onderzoek.

Geriatrische revalidatiezorg onderzoek financieren

Karin Lieber, voorzitter bestuurscommissie geriatrische revalidatiezorg bij ActiZ: ‘Het doel van deze samenwerking is verbetering van kwaliteit van de geriatrische revalidatiezorg in Nederland met behulp van wetenschappelijk onderzoek. Hiertoe wordt in de eerste plaats een onderzoeksagenda opgesteld, die door belanghebbenden in de geriatrische revalidatiezorg wordt onderschreven. Een tweede belangrijke activiteit in dit kader is het zoeken naar mogelijkheden om deze onderzoeksagenda te realiseren. Het brede draagvlak zal het zoeken naar middelen om het onderzoek te financieren vergemakkelijken.’

Zorgverzekeringswet

Geriatrische herstelzorg maakt sinds 2013 onderdeel uit van de Zorgverzekeringswet. Sindsdien is de behandeling intensivering en meer gericht op naar huis gaan. Dat lukt ook, want de opnameduur wordt steeds korter en ouderen keren vaker terug naar huis. Er is echter nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat echt werkt en goed is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.