Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Unie Zorg en Welzijn gaat aan ruzies ten onder

Mark van Dorresteijn
Vijfentwintig beroepsverenigingen die samen de Unie Zorg en Welzijn vormden, zouden hun vakcentrale failliet hebben laten gaan door financieel wanbeheer. Vakbond de Unie vordert een bedrag van anderhalf miljoen euro.
Unie Zorg en Welzijn gaat aan ruzies ten onder

Een deel van De Unie behoorde tot vorig jaar juli ook tot de Unie Zorg en Welzijn. De beroepsverenigingen hebben zelf het faillissement aangevraagd.

Mismanagement

In zijn verslag constateert de curator dat het faillissement is veroorzaakt door aanzienlijke kosten die De Unie doorbelastte voor belangenbehartiging en gebruik van kantoor- en vergaderruimte. De Unie ziet dat anders. Sectormanager Susan Mogony: “Wij zijn eruit gestapt toen wij constateerden dat een aantal zaken niet goed verliep. Wij waren een grote financier en zij deden verkeerde dingen met het geld.” De Unie heeft geprobeerd door een gesprek de situatie ten goede te keren, maar dit is niet gelukt. Daarna stapte De Unie op. Mogony: “Wij willen niet geassocieerd worden met financiëel wanbeheer.”

Rechtszaak

Na haar vertrek spande De Unie een rechtszaak aan tegen de vijfentwintig overgebleven beroepsverenigingen over het gebruik van de naam Unie voor Zorg en Welzijn. Op last van de rechter mochten de beroepsverenigingen die naam niet meer gebruiken. Zij gingen verder als SBZorg, Samenwerkende Beroepsverenigingen in de Zorg. SBZorg was betrokken bij cao-overleggen. SBZorg zegt te vermoeden dat De Unie op haar vakbondszetel aasde.

Eind september 2009 stopte de vereniging al haar activiteiten.

Ruzie met de Orde

SBZorg kwam eind vorig jaar in conflict met de Orde van Medisch Specialisten en de Jonge Orde. Beide belangenorganisaties zouden een cao-onderhandelaar ter beschikking stellen in ruil voor werkgeversbijdragen die SBZorg zou ontvangen. Zo kreeg de Orde het via SBZorg voor elkaar aan tafel te zitten bij de onderhandelingen over de ziekenhuis-cao. SBZorg deelde echter aan de NVZ vereniging van ziekenhuizen mee afstand te doen van haar cao-positie bij algemene ziekenhuizen. Dat pikten de Orde en de Jonge Orde niet en zij stapten naar de rechter om SBZorg op straffe van een dwangsom te dwingen haar verplichtingen na te komen.

Nadelige gevolgen

Vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91 spon garen bij het uiteenvallen van SBZorg. NU ’91 is het afgelopen jaar gegroeid tot 24.000 leden. De aanwas is vooral te danken aan de toetreding van drie beroepsverenigingen: de Landelijke Vereniging van OK-assistenten, de Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers en Donor. Woordvoerder Karin Weerts: “Ze kiezen voor ons, omdat wij een combinatie bieden van beroepsinhoudelijke onderwerpen en collectieve belangenbehartiging. Wij bieden een aantrekkelijk combinatielidmaatschap en zijn goedkoop.” Susan Mogony begrijpt niet waarom NU ’91 zoveel reclame maakt met hun ledenaanwas. “De beroepsverenigingen zullen misschien zelf aansprakelijk worden gesteld. Dat kan ook voor NU ’91 schadelijk zijn.”

Ook bij de Unie hebben zich beroepsverenigingen uit voormalig SBZorg aangesloten. Beide vakbonden werken samen aan een nieuwe vakcentrale voor midden en hoger personeel (MHP zorg). “We willen de beroepsverenigingen helpen meer invloed te krijgen in Den Haag.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Atrium Ziekenhuis en huisartsen leggen ruzie bij

Bestuur Meavita gedaagd om wanbeleid

ActiZ met UVIT in de clinch vanwege failliete zorgbemiddelaar

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is triest voor de Leden , dat Beroepsverenigingen aan financieel ” Wanbeheer ” ten onder gaan. In hoeverre hebben de Leden invloed kunnen uitoefenen en controle kunnen uitoefenen op het financieel beleid van de Bestuurders? Jaarlijks zijn er ALV(Algemene Leden Vergaderingen ) met een verantwoording door de Commissie van Onderzoek ( Kas-Commissie ) die de finncien controleerd en de Accountant.Wie controleert wie ??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.