Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrechtse gemeenten kritisch over reddingsplan Espria

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Gemeenten zijn kritisch over de redding van de Utrechtse thuiszorgaanbieder Vitras/CMD door Espria, de grootste zorgaanbieder van Nederland. Dat staat in het aprilnummer van Zorgvisie Magazine dat net is verschenen.
Utrechtse gemeenten kritisch over reddingsplan Espria

Oud-Meavitadochter Vitras/CMD raakte in grote financiële problemen door het faillissement van Meavita Nederland een jaar geleden en klopte tevergeefs aan voor steun bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Uit een reconstructie van Zorgvisie blijkt dat het zorgkantoor Agis en de NZa een hoogoplopend conflict hadden over de steunaanvraag. “Als de NZa steunaanvragen zo eng beoordeelt, zullen altijd de grote concerns met een stevig eigen vermogen de redders zijn. Zo stimuleer je dus de ontwikkeling van grootschaligheid”, zegt Rieta van Staalduine, directeur care van zorgkantoor Agis.

Voortzetting subsidierelatie onzeker

Na de afwijzing van de steunaanvraag bood Espria de helpende hand met een achtergestelde lening van 2,5 miljoen euro. Opmerkelijk is dat de Utrechtse gemeenten niet blij zijn met de redding door de grootste aanbieder van Nederland. Hun woordvoerder, wethouder zorg en welzijn Nicole Teeuwen in Houten, stelt dat “de fusiedrift tot nu toe alleen maar gemeenschapsgeld heeft gekost”. De gemeenten beslissen later dit jaar over het verzoek van Espria om de subsidierelatie met Vitras, van levensbelang voor de continuïteit, drie jaar lang voort te zetten. Een eventuele fusie tussen Espria en Vitras is niet zo maar een optie. Teeuwen: “We gaan niet mee in een avontuur waarvan we de gevolgen niet overzien.”

Espria

Espria laat weten zich niet te herkennen in de uitlatingen van wethouder Teeuwen. “Er is intensief contact geweest met gemeenten. In die gesprekken is er neutraal tot positief gereageerd. Tegenover ons hebben gemeenten deze kritiek niet geuit”, zegt woordvoerder Esther van Dalen.

Interim-manager verdient niet veel

In het aprilnummer van Zorgvisie is verder aandacht voor de inkomsten van interim-managers. Slechts een twintigtal interimmers behoort tot de grootverdieners. De rest verdient gemiddeld minder dan bestuurders in vaste dienst.

In een interview verdedigt NMa-bestuurder Henk Don de rol van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in de zorg.

Verder portretteert Zorgvisie zes managers die zijn genomineerd voor twee prijzen: Zorgmanager en Zorgtalent van het jaar. Meld u aan voor het inspirerende congres op 8 april waar Zorgvisie de prijzen uitreikt. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Espria steunt Vitras/CMD met 2,5 miljoen

NZa: geen steun voor Vitras/CMD

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.