Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Van der Meeren: ‘Vijftien ziekenhuizen kunnen dicht’

Vijftien van de ruim honderd ziekenhuizen in Nederland kunnen zonder probleem verdwijnen. Dat stelt zorgverzekeraar CZ dinsdagavond in het televisieprogramma ‘Altijd Wat.’
Van der Meeren: 'Vijftien ziekenhuizen kunnen dicht'

Ziekenhuizen zouden verantwoordelijk zijn voor ruim een kwart van de almaar stijgende kosten in de zorg. Vooral het aanbod van ziekenhuizen in de grote steden is overmatig, zo citeert nieuwssite nu.nl CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren. ‘Als we in Amsterdam een ziekenhuis sluiten, dan wordt niemand daar slechter van.’ Volgens de bestuursvoorzitter ontstaan dan geen wachtlijsten.

Marcel Levi

Topman van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam Marcel Levi is het in principe eens met Van der Meeren. Maar volgens hem zouden zorgverzekeraars ook gewoonweg kunnen beslissen geen contracten meer te sluiten met een aantal ziekenhuizen. Dat gebeurt al voor een aantal aandoeningen.

Achmea

Verzekeringsmaatschappij Achmea denkt dat er niet zomaar 15 ziekenhuizen gesloten kunnen worden. ‘Door juist de zorg anders en beter te organiseren bespaar je ook op kosten zonder dat er aan kwaliteit ingeleverd wordt’, zegt de verzekeraar. ‘Het gaat erom dat wat er aan zorg voor de inwoners nodig is in een regio passend te maken met het zorgaanbod. Dat kan in de ene regio betekenen dat er minder ziekenhuizen komen, maar dat er nieuwe eerstelijnsvoorzieningen voor in de plaats komen.”

Meer onderscheid

Achmea denkt wel dat de huidige ziekenhuizen over een aantal jaar niet meer in de huidige vorm bestaan. ‘Er zal meer onderscheid komen tussen ziekenhuizen die eenvoudige vormen van zorg aanbieden en ziekenhuizen voor complexe behandelingen.’ (Novum/Nu.nl – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

CZ-topman Wim van der Meeren vicevoorzitter ZN

CZ stuurt patiënten met wachtlijsten

Schippers op de bres voor kleine ziekenhuizen

12 REACTIES

  1. Het is helemaal niet nodig om welk ziekenhuis dan ook te sluiten. Er is een veel makkelijkere manier: geef de patiënten tijdens het eindgesprek vóór hun operatie schriftelijk informatie mee over de op stapel staande ingreep: de naam, de manier waarop de ingreep uitgevoerd zal gaan worden, de risico’s en de alternatieven, en laat ze voor ontvangst tekenen. Stuur ze niet naar huis met de mededeling dat deze operatie noodzakelijk is, maar geef ze de ruimte er over na te denken. Geef ze twee weken de tijd de meegegeven informatie op zich te laten inwerken en eventueel wat googlewerk te doen. Laat ze na die twee weken beslissen of ze de ingreep willen laten toepassen. Wedden dat de helft van het aantal (vaak onnodige) ingrepen niet doorgaat??
    Als mijn specialist mij de info vooraf schriftelijk had meegegeven of minstens de naam van de ingreep had genoemd, dan was het feest niet doorgegaan en was ik nu niet invalide geweest -dit geldt voor veel meer landgenoten. Dan waren al die hersteloperaties ook niet nodig geweest en was ik al lang en breed weer aan het werk geweest.
    Een enorme kostenpost vormen ze, de ter discussie staande ingrepen. Minister Schippers was vorig jaar nog van plan hier iets aan te gaan doen http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/archief-6/Tijdschriftartikel/98948/Onderzoek-naar-nietbewezen-zorg.htm
    Helaas hebben we hier nooit meer wat van gehoord. Wel hebben we haar horen zeggen dat zij het in het kader van de innovatie belangrijk acht om bepaalde ingrepen juist NIET te verbieden.

  2. Lees alle reacties
  3. Jordy, In Breda is inderdaad nog 1 ziekenhuis over. Daardoor geen marktwerking meer en geen prikkel om goed te presteren. Nieuwbouw en een nieuw EPD zijn hetgeen de directie mee wil scoren, zodat ze later kunnen vertellen wat ze wel gepresteerd hebben. Maar de zorg is verslechterd en ik denk de kosten gestegen (dat laatste is nou eens interessant om te berekenen voor en door CZ). Ziekenhuizen sluiten…….wat helpt het nou eigenlijk ?

  4. oke we zijn er klaar voor wat sluiten we :
    amsterdam twee ziekenhuizen
    den helder een
    utrecht een
    rotterdam een
    eindhoven een
    tilburg een
    goes vlissingen een
    rotterdam twee
    den haag een
    zuid limburg een
    nu dan zijn we toch al een heel eind ? nu wim de taak is aan jou, je hebt niks genoemd dat doen wij wel

  5. Kijk maar eens goed in eindhoven
    daar kan er ook wel een dicht lijkt mij.
    Dan verdelen over de ander locatie van het te sluiten ziekenhuis en andere ziekenhuizen, een forse structurele besparing maar ja de zorgverzekeraars zullen die stap moeten zetten

  6. reeds tien jaar geleden was er zowel in de VVD als in de CU discussie over het sluiten van ziekenhuizen als beheersingsmiddel van de stijging van kosten; werkgroepen hadden dat voorstel gedaan echter de politiek lag dwarss vanwege het feit dat het stemmen ging kosten als er 20 ziekenhuizen zouden sluiten; wat zien we nu langs de kant van de zorgverzekeraars komt terecht de opmerking sluiten brengt een heleboel geld op in de indirecte zorg sfeer, als ervaren manager zeg ik doen vandaag nog , maar ja die politiek, kijk eens naar het programma van die twee partijen dat is toch in dat licht om te huilen VERGROTING van de eigenbijdrage omdat men politiek het niet aandurft om door te pakken

  7. En altijd maar die voorbeelden over de regio waar CZ bijna niets te zeggen heeft. zeg eens iets over de regio Brabant. Wat gaat daar mis in de ziekenhuizen? In welke ziektebeelden schieten we daar te kort? Of durft VD Meeren niet tegen zijn vriendjes te zeggen dat er ook in Brabant niet-optimale zorg geleverd wordt. Makkelijk scoren zo.

  8. Als de markt van ziekenhuizen op geschetste wijze wordt verdeeld en de verzekeraars allemaal hetzelfde ziekenhuis gaan contracteren voor complexe zorg (er is immers geen alternatief meer, want geconcentreerd) en eenvoudige zorg ( ook geconcentreerd) wat is er dan nog te kiezen voor de verzekerden? En wat blijft er nog over van de gevraagde concurrentie tussen de verzekeraars onderling?
    En wat is het gevolg op de prijs na de concentratie?
    En hoe wordt de kwaliteit dan nog bewaakt? En transparant gemaakt? Allemaal Mayo Clinics?
    Waanzin van het systeemmodel Zorgstelsel 2006 wordt alleen maar sterker.
    Maak nog gebruik van de terugval optie van Hans Hoogervorst, VVD nota bene, zolang dat nog kan en voer het OESO model in. 12 miljard euro ziekenfondspremies wordt door de EU tot 2016 beschouwd als staatssteun. Na 2016 vervallen die 12 miljard euro belastingvrij toe aan de private schadeverzekeraars. Dat is nog eens een bonus.
    MBI kan dan de kast in en Commissie Baarsma de pot op: adviezen van Baarsma wil VWS graag overnemen: verbod van overheidswege op private verzekeraars om het zorgbudget te overschrijden. Restitutie verzekeringen verbieden in de basisverzekering, contracteerverplichting voor private zorgverleners in de basisverzekering. verplicht afsluiten van contracten tussen zorgverleners en zorgverzekeraars met de clausule volume afspraak en doorleverplicht voor zorgverleners als het volume is volgemaakt: gratis leveren van zorg voor eigen rekening!
    Hoe gek wil je het krijgen?
    In welk land leven wij? Noord Korea zou ervan blozen.
    Wim van der Meeren zegt het zelf: 15 ziekenhuizen? 15 is maar een getal!
    12 miljard euro opgepotte ziekenfondspremies als reserve bij de private verzekeraars? 12 miljard is maar een getal!
    Met die 12 miljard dood geld kan het begrotingstekort in 1 klap worden weggewerkt zonder dat de burger er ook maar iets van merkt. Belastingverhogen is niet nodig. Verhoging eigen risico is niet nodig. Lage ziektelast invoering is niet nodig.
    Laat het gezonde verstand eens zegevieren. Hup SP. Doorpakken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.