Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Otterloo: ‘Niemand heeft zich gemeld bij de curator’

Bestuurder Gerrit Jan van Otterloo van het voormalige Meavita laat weten dat niemand zich bij de curator heeft gemeld om het geheel of een deel van de failliet verklaarde organisatie te kopen. Volgens Van Otterloo zou de aankoop van het Groningse of Haagse onderdeel een grote aanslag zijn op het eigen vermogen van een overnemende thuiszorgorganisatie.

Van Otterloo rekent voor dat een overname van Thuiszorg Groningen tussen 30 en 40 miljoen euro zal kosten. Het gaat dan om de overname van roerende goederen, personeel en de verplichting om wachtgeld te betalen voor boventallige medewerkers. Aan Haagse Wijk- en Woonzorg hangt volgens de bestuurder een prijskaart van 60 miljoen. Verder is het dan nog onduidelijk hoeveel moet worden betaald voor de hypotheken op het zorgvastgoed. “Vanwege het uitblijven van de interesse voor deze onderdelen heeft de overheid besloten de nieuwe stichtingen op te richten om zo de continuïteit van zorg te regelen”, zegt Van Otterloo. Momenteel beoordeelt de NZa een steunaanvraag van 48 miljoen voor de stichtingen.

Geen interesse

Van Otterloo wijst op de mogelijkheid voor zorgaanbieders om zich te melden voor overname. “In vijf gevallen is dat ook gebeurd. Wij hebben een aantal onderdelen afgestoten. Twee delen zijn dus overgebleven en ondergebracht in de stichting voor de continuïteit van zorg. Voor deze onderdelen is flink wat financiering nodig en je moet je ook afvragen of het verantwoord is voor een kleinere organisatie om die zorg te leveren. Het is nu toch een beetje alsof de buurtsuper Super de Boer kan overnemen. Daar zet ik mijn vraagtekens bij.”

Steun NZa

Directrice Femke Spiering van de Drentse ZorgZaak gaf onlangs aan dat haar thuiszorgorganisatie een zaak zal aanspannen wegens concurrentievervalsing in het geval de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert de steun te verlenen. Het alternatief voor de steunverlening is volgens Spiering een faillissement zoals dat gebruikelijk is in het bedrijfsleven. “Er is gekozen voor marktwerking en wanbeleid gevoerd bij Meavita. Maar als het fout gaat, springt de staat dus bij en dit ten koste van wel goed werkende organisaties.”

Vaste kas AWBZ

Volgens directrice Spiering draait Van Otterloo de discussie om. “Het lijkt nu een beetje alsof wij azen op Thuiszorg Groningen. Daar gaat het niet om. Ik weet dat er thuiszorgaanbieders zijn die interesse hebben in de onderdelen van het vroegere Meavita, maar het gaat hier om een principiëler discussie. Als deze nieuwe stichtingen staatsteun krijgen, moeten andere organisaties bezuinigen op hun AWBZ-zorg.”

Criteria steunverlening NZa

De zorgautoriteit hanteert vijf criteria voor het verlenen van een steunaanvraag. Er moet sprake zijn van een negatief eigen vermogen bij de vragende partij en de continuïteit van zorg moet in het geding zijn. Er moet een saneringsplan zijn voor de instelling en de NZa moet vertrouwen hebben in de raden van bestuur en toezicht van de betreffende organisatie. Verder moet de organisatie op termijn tot een positief resultaat komen en zo het tekort op het eigen vermogen weer deels terugverdienen.

Te koop: Meavita

Curator Peter Fousert, die de zaken behartigt voor de schuldeisers van het failliete Meavita, laat weten dat Haagse Wijk- en Woonzorg en Thuiszorg Groningen nog steeds in de etalage staan voor geïnteresseerde thuiszorgaanbieders. “In algemene zin verkoopt een curator activa om de schuldeisers te betalen”, aldus Fousert. “In het geval van Thuiszorg Groningen staan ook geen onroerende goederen te koop, omdat het daar gaat om een huurgebouw. Verder hoeft de overnemende partij niet het volledige personeelbestand over te nemen. In het sociaal plan is een inkrimping van dit bestand opgenomen.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

‘ZorgZaak stapt naar rechter na steun aan Meavita’

Steunaanvraag Meavita ‘in laatste fase’

Vakbond stapt naar rechter om ‘wanbeleid’ Meavita

Steun Meavita valt twee keer hoger uit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.