Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Vastbinden gaat toenemen in thuiszorg’

Volgens Innovatiekring Dementie (IDé) is er een grote kans dat dementerende cliënten thuis frequenter worden 'gefixeerd' dan in het verleden het geval is geweest. Dat meldt nieuwssite thuiszorg.nl.
‘Vastbinden gaat toenemen in thuiszorg’

Volgens Elly Duijf, directeur van IDé (@Dementie_info) zet de nieuwe wet ‘Zorg en dwang’ de deuren wijd open voor fixatie in de thuiszorg. Dat komt volgens haar omdat onder de nieuwe regels ook in de thuiszorg mag worden gefixeerd. De verzorgende kan daar zelf een afweging over maken. “Gezien hun geïsoleerde positie zullen ze mogelijk eerder overgaan tot vastbinden”, zegt Duijf op thuiszorg.nl (@Thuiszorgnieuws). “Het is niet meteen duidelijk waarom de regels zó zijn opgesteld dat fixeren in huis gemakkelijker wordt. Het is weer een van die voorbeelden van regelgeving waarbij de flexibiliteit ver te zoeken is. Het is altijd het een of het ander bij de overheid.”

Controles

In elk geval wordt het volgens Duijf uiterst moeilijk om te controleren. In de thuiszorg zijn dat soort controles immers vrijwel onmogelijk. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Discusieer mee op #fixatie

‘Vastbinden gebeurt bij gros verpleeghuizen’

Zorg en Dwang aangepast op aandringen CG-Raad

Inspectie wil vastbinden patiënten uitbannen

VWS wil vastbinden flink beperken

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Waarom in de thuiszorg niet vastbinden tot de hulp weer komt. Ze zet voor de hele dag de chappie en whiskas onder handbereik, valt niet op bij de geur waar ze inzitten en is lekker goedkoop; als ze slapen hoef je ze niet eens te bed te leggen. Je geeft ze ineens voor de hele dag de medicijnen; moet kunnen.
    Dan is er nauwelijks verschil met het verpleegtehuis, dus wie maalt daarom.

  2. Lees alle reacties
  3. sinds kort maak ik mee hoe zelfs een vriendelijke vorm van fixatie (in een rolstoel in een verpleeghuisomgeving) leidt tot frustratie. ik denk dat in veel thuissituaties een verantwoorde vorm van fixatie buiten het bed niet goed mogelijk en dus niet verantwoord is. ik denk dat de zorgaanbieders (zowel arts als (thuis)zorginstellingen) de behoefte aan fixatie in een thuissituatie moeten aangrijpen als extra indicatie voor opname, hoe pijnlijk die ook is.

  4. Beste Jan coolen, directeuren en managers krijgen ook regels van de overheid opgelegd, doen het niet alleen maar slecht en wat te doen als de misstanden van kleine bureau’s , zie de voorbeelden van de pgb’s. Kortom scheer niet alles over een kam. Overigens helemaal eens met Willy, dementerenden zijn vaak en voelen zich veilig(er) in eigen woning en komt fixatie minimaal voor. Ook zijn daar vele mogelijkheden van domotica te bedeneken i.p.v. fixatie

  5. Ik werk al jaren met dementerende ouderen in de thuiszorg .De meeste blijven heel lang thuis wonen ook al zijn ze al ver gevorderd in hun dementeringdproces.Wij hebben nog nooit gefixeerd en zijn dat ook niet van plan.Middels goede zorg en vp interventies gecombineerd met hulp van de mantelzorgers is fixatie bij ons nog nooit nodig geweest. Iedereen weet dat fixatie het probleem vaak alleen maar erger maakt namelijk nog meer onrust en loopneigingen. Door fixatie neemt de kans op valincidenten juist toe tgv afname van de spiermassa.Juist lopen onder begeleiding overdag en dan in de nacht moe en…..lekker slapen!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.