Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbetering aanpak vervoer voor verwarde personen

Redacteur Zorgvisie
Ministeries Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) hebben met Drentse en Friese gemeenten een convenant ondertekend over passend vervoer voor personen met verward gedrag. Het doel van de afspraken is om die personen onder minder stressvolle omstandigheden te vervoeren. ‘Wellicht volgen er meer regio’s’, aldus Paul Blokhuis, staatssecretaris VWS.
sirene verwarde personen
Foto: iStock

Meerdere partijen waaronder gemeenten, politie, ggz, meldkamers, ambulancediensten en het Rijk zijn het ermee eens dat personen met verward gedrag – die geen strafbare delicten hebben begaan – niet door de politie moeten worden vervoerd. Deze mensen hebben volgens hen juist ondersteuning en hulp nodig. Friesland en Drenthe willen mensen met verward gedrag in eerste instantie thuis of in een vertrouwde omgeving helpen, maar dit is echter niet altijd haalbaar. Om de personen gerust te stellen is het van belang dat zij op een goede manier naar de juiste locaties worden vervoerd. De provincie Drenthe maakt daarvoor al gebruik van een psycholance – een ambulance met een neutraal interieur met als doel mensen te kalmeren. In Friesland wordt er gebruik gemaakt van een busje met een neutrale uitstraling. Tevens moet er volgens de afspraak altijd een GGZ-deskundige aanwezig zijn. Zij kunnen op een goede manier omgaan met personen met verward gedrag en zijn in staat om moeilijke situaties te de-escaleren.

Hoogste prioriteit

‘Door hen niet met een politieauto af te voeren, maar op de juiste manier, werken we er samen aan om het stigma rondom mensen met verward gedrag te verkleinen. Dat heeft voor mij de hoogste prioriteit’, laat Paul Blokhuis weten. ‘Dit is een belangrijke stap om mensen met verward gedrag structureel beter te helpen, anders te benaderen en goede zorg te bieden.’

Vervolg

In 2019 zal bezien worden of het wenselijk is om vervoer met psychiatrische hulpverlening per 2020 vrij te geven voor andere aanbieders. ‘Momenteel wordt gewerkt aan twee andere convenanten en wellicht volgen er nog meer regio’s’, aldus Blokhuis in een Kamerbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.