Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verloskundigen gaan meer verdienen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De maximumtarieven voor de verloskundige zorg gaan licht omhoog in 2019. Daarnaast zijn de postcodelijsten voor achterstandswijken aangepast. Bovendien komt er meer ruimte voor maatwerkafspraken waardoor verloskundigen zelfs boven het maximum NZa-tarief kunnen verdienen.
Verloskundigen gaan meer verdienen
famveldman / stock.adobe.com

Gisteren heeft de NZa de tarieven en beleidsregels bekend gemaakt. De KNOV is blij met de maatregelen van de NZa, zo laat een woordvoerder weten: De verloskundigen lopen al jaren achter in de tarieven. Dat is inmiddels rechtgezet op basis van een onderzoek onder verloskundige praktijken door een onafhankelijke partij.’

Bezwaar zorgverzekeraars

Het bezwaar van de zorgverzekeraars tegen de tariefvaststelling 2018 is niet gehonoreerd. De zorgverzekeraars vonden de vorig jaar aankondigde tariefstijging van 13 procent veel te hoog. ZN wijst op het feit dat het geboortes in Nederland is gedaald met 6 procent (tussen 2009 en 2015) terwijl het aantal verloskundigen is gestegen met 3 procent. Per saldo daalde de zorg voor hun cliënten met 4 procent.

Verloskundige zorg

Zorgverzekeraars zijn bang dat het besluit van de NZa om de tarieven zonder afdoende onderbouwing te verhogen, de samenwerking binnen de verloskundige zorg zal belemmeren. De NZa ging weliswaar niet mee in de argumenten van de zorgverzekeraars maar heeft maximumtarieven voor volgend jaar wel 1,45 procent lager vastgesteld. ZN kan nog binnen zes weken in beroep gaan tegen de uitspraak van de NZa bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Postcodelijsten 2019

De verloskundigen profiteren van de afspraken in het hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg. Minister Bruno met de huisartsen afgesproken om 12 miljoen euro extra te investeren in de zorg in achterstandswijken. Hij wil dit bereiken door de grens in de postcodelijst op te rekken van 922.000 naar 1.500.000 inwoners: een stijging van 62,7 procent. Deze stijging gaat vanaf 2019 eveneens gelden voor de verloskunde.

Achterstandstarief

Een groot aantal praktijken zal er door de nieuwe systematiek op vooruit gaan. Toch zijn er ook praktijken die het achterstandstarief voor een deel van haar cliënten zullen verliezen. De NZa heeft laten weten te kijken naar een tijdelijke overgangsregeling op maat, voor praktijken die er erg op achteruit gaan.

Substitutie

De verloskundigen mogen door de nieuwe regels afspraken maken tot uiterlijk 10 procent boven het maximum NZa-tarief. De KNOV-woordvoerder: ‘Als verloskundigen een mooi kwaliteitsproject hebben kunnen zijn hogere tarieven afspreken met de zorgverzekeraar. Dit biedt ruimte voor subsitutie.’

Kwaliteitsafspraken

Het gebruik van het max-maxtarief geldt voor specifieke kwaliteitsafspraken en innovatie. Daar zit nog een addertje onder het gras: Zorgverzekeraars zijn niet verplicht deze tarieven te volgen. De NZa stelt als enige voorwaarde dat in alle gevallen sprake moet zijn van een schriftelijke overeenkomst tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar over de toepassing van het aanvullende maximum. Eventuele aanvullende voorwaarden die gelden om het aanvullende maximum in rekening te brengen, zijn ter lokale invulling aan de zorgverzekeraar en zorgaanbieder.

KNOV

KNOV hoopt dat de ruimte in de tarieven gebruikt wordt voor het maken van innovatieve afspraken, het bevorderen van de samenwerking binnen de verloskundige zorg en professionalisering binnen de keten. De KNOV denkt daarbij ook aan afspraken over multidisciplinair overleg, Centering Pregnancy en e-health. De KNOV-woordvoerder: ‘De vraag is nu: Gaan zorgverzekeraars daadwerkelijk boven het maximum tarief zitten? En welke eisen stellen zorgverzekeraars aan de max-maxtarieven? Wij zijn positief over de ruimte die in de NZa beleidsregel is ontstaan, het is aan het veld om hier in de praktijk afspraken over te maken binnen de keten in samenwerking met de zorgverzekeraars’.

ZN

ZN heeft naar eigen zeggen kennis genomen van de, op 16 juli door de NZa gepubliceerde, tarieven en prestaties verloskundige zorg. ‘We zijn tevreden dat de NZa erkent dat de tariefsverhoging in 2018 te hoog was en vinden het een goede zaak dat de NZa dit in 2019 gaat corrigeren.’ Of de zorgverzekeraars bereid zullen zijn om boven het maximum NZa-tarief te gaan betalen, is ter beoordeling door de individuele zorgverzekeraars, daar kan ZN niets over zeggen. Dit zelfde geldt voor de vraag of de hoogste tarieven alleen gaan gelden voor verloskundigen die in een VSV (verloskundig samenwerkingsverband) werken. ZN is zich nog aan het beraden over de vraag of ze in beroep gaat tegen de uitspraak van de NZa.

NZa

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.