Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verloskundigen willen zorgstandaard tegen houden

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen autoriseert de zorgstandaard integrale geboortezorg niet. Intussen ligt de zorgstandaard al wel bij het Zorginstituut Nederland.
baby.vierkant.fotolia.jpg
fotolia
Premium

In een laatste poging heeft

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. Als eerstelijns verloskundige die eerder werkzaam is geweest in de tweede lijn, wil ik graag reageren op de pertinente onwaarheden in dit artikel. Ik ben zeer verbaasd dat de voorzitter van het CPZ deze onwaarheden verkondigt. Ten eerste is nergens vastgesteld dat een ondeugdelijke risicoselectie door verloskundigen de oorzaak is van de perinatale sterfte. Een zo grove leugen verkondigen doet enorm afbreuk aan al het goede werk dat verloskundigen verricht hebben en nog steeds verrichten. Ten tweede wordt er gesteld dat verloskundigen te laat doorverwijzen naar gynaecologen uit financieel gewin. Ook dat is ver bezijden de waarheid. Voor onze vergoeding maakt het niet uit of we iemand met 30 weken verwijzen of met 41 weken, of we iemand met 3 cm ontsluiting overdragen of met 10 cm ontsluiting. Wij dragen in goed overleg met de gynaecologen onze cliënten over en blijven deze ook na de overdracht zoveel mogelijk volgen. Ten derde wordt er gesteld dat 90% van de verloskundigen al integraal samenwerkt. Als dat waar zou zijn, dan zouden de leden van de KNOV de zorgstandaard Integrale Geboortezorg niet zo massaal hebben afgewezen.
      Ik denk dat ik gerust kan stellen dat de insteek van verloskundigen is om zo goed en veilig mogelijke zorg te leveren. Als integrale geboortezorg daadwerkelijk beter zou zijn, zouden wij de eersten zijn om akkoord te gaan. Maar omdat onderzoek vooralsnog het tegendeel heeft bewezen, kunnen en willen wij hier niet akkoord mee gaan.

    2. Lees alle reacties
    3. Het is erg jammer dat meneer Bos niet alle feiten benoemt. Niet alleen de verloskundigen hebben de zorgstandaard formeel afgewezen.
      Eerder deden de clienten dat al en vorige week heeft ook de gehele kraamzorgsector laten weten formeel de zorgstandaard af te wijzen. Het gaat niet om niet willen samenwerken. Het gaat om die samenwerking mogelijk maken met goede instrumenten in een werkbaar systeem dat recht doet aan de keuzevrijheid, mogelijkheden, vrijheid en positie van de client. Dat zijn de kraamvrouwen en hun baby's. Samenwerken gaat nu goed, ga dat niet gevaar brengen met een systeem dat (nu nog)niet goed is en onvoldoende zorgvuldig is ontwikkeld en er enorme vraagtekens zijn over de wijze van financiering.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.