Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verzekeraars blokkeren doorstart Jeugd ACT Nederland

De activiteiten van ggz-instelling Jeugd ACT Nederland zullen per 2 maart definitief stoppen. Van dit feit zijn de 135 medewerkers van de instelling 24 februari door de curatoren op de hoogte gesteld. Er zijn geen gegadigden voor een doorstart gevonden en de zorgverzekeraars zijn niet bereid tot aanvullende budgettering.
Verzekeraars blokkeren doorstart Jeugd ACT Nederland

Volgens curator Anton van Poorten zijn verzekeraars niet bereid tot medewerking aan een doorstart omdat Jeugd ACT een vrije, niet-gecontracteerde aanbieder is. “Wettelijk had ACT alle rechten om zorg te verlenen maar werd niet gecontracteerd door verzekeraars. De instelling past niet binnen hun bestaande ‘representatiemodel’. De gedachte bij de grote verzekeraars zoals CZ, Menzis en Achmea is dat zij alleen de zorgkosten onder controle kunnen houden indien zij Jeugd ACT bij een geregistreerde aanbieders onder brengen.” Jeugd ACT, was een nieuwe, vrije behandelaar. Volgens Van Poorten krijgen zorgaanbieders die cliënten overnemen van Jeugd ACT na het faillissement ook geen aanvullend productiebudget van verzekeraars.

Snelle groei

Dreef heeft een tweede verklaring voor het faillissement de snelle groei van de organisatie. “In een jaar tijd is de organisatie vanuit het niets gegroeid naar 135 medewerkers en 3500 cliënten met teams in zowel oost als west Nederland. De snelle groei had echter een keerzijde: de Rabobank vond dat er teveel geld bij moest en eiste dat een investeerder gevonden zou worden. Dat is niet gelukt, waarop de bank weigerde nog langer salarissen uit te betalen en Jeugd ACT Nederland failliet ging. Het faillissement is al sinds begin februari een feit, maar aanvankelijk waren wij allen nog in de verwachting dat we een doorstart zouden kunnen maken. Dat blijkt nu niet het geval.”

Verslavingsproblemen

De nieuwe GGZ-instelling leverde bemoeizorg voor jongeren met psychiatrische en verslavingsproblemen tussen 12 en 24. Veelal ging het om jongeren die zorgmijdend waren door gebrek aan ziektebesef of door eerdere negatieve ervaringen met de zorg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

Jeugd ACT in zee met PinkRoccade Healthcare

Fred Teeven twijfelt aan eigen bijdrage ggz

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is een terecht standpunt van de zorgverzekeraars dat Jeugd-ACT bij de reguliere instellingen moet worden ondergebracht. Het is overigens een waardevolle methodiek die vooral resultaat heeft wanneer de werkwijze wordt toegepast in samenwerkingsverbanden tussen GGZ en andere voorzieningen al of niet valend onder de AWBZ. ACT is een oplossing voor problemen die zijn ontstaan door het gebrekkig of niet alert functioneren van de bestaande hulpverlening. Dus kennen zij een snelle autonome groei maar er verandert niets binnen het bestaande systeem. En zo zijn er meer benaderingen zoals Eigen Kracht, FACT, MAST-CAD, Triple P. Er komt van alles bij, en er gaat niets af. Blijkbaar is veranderen toch moeilijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.