Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars steunen Levenseindekliniek in 2014

Mark van Dorresteijn
De Levenseindekliniek wordt voldoende gesteund door alle zorgverzekeraars om door te gaan in 2014. De kliniek kan daarmee in het nieuwe jaar het merendeel van de kosten bij de verzekeraars declareren.
euthanasie
Foto: ANP/Roos Koole

De onderhandelingen met de verzekeraars kwamen de afgelopen weken in een stroomversnelling. Duizenden mensen bestookten hun zorgverzekeraar met brieven waarin werd opgeroepen euthanasie via de Levenseindekliniek te vergoeden. Grote verzekeraars als VGZ en kleinere als ASR, Zorg en Zekerheid, ONVZ en Eno Zorgverzekering bleken alsnog bereid dit in hun zorgpakket op te nemen. Ook met Achmea (Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO) zijn daarover inmiddels de eerste gesprekken gevoerd. Het verloop daarvan is zo hoopgevend dat de brievenactie wordt gestaakt.

CZ

CZ laat middels een woordvoerder weten geen contract te hebben met de Levenseindekliniek. ‘Vanuit de zorg voor mensen in de laatste fase van hun leven zijn er gespecialiseerde zorgverleners door ons gecontracteerd’, stelt de woordvoerder. ‘De huisarts is hierin wat ons betreft de centrale spil.  De eigen huisarts kent de situatie tenslotte het beste, en is vanuit zijn vakgebied bij uitstek de begeleider bij de zorg rondom het levenseinde. De huisarts kent de patient het beste en is op de hoogte van zijn persoonlijke situatie en het ziektebeeld. Als alternatief voor de eigen huisarts zijn er ook andere mogelijkheden om deze zorg te verkrijgen bijvoorbeeld via een hospice. Gezien het aanbod van hulp bij euthanasie via huisartsen, hospices en palliatieve netwerken sluiten wij geen contract met de Levenseindekliniek. De Levenseindekliniek rekent voor de zorg die zij leveren bovendien veel hogere kosten dan de huisarts. Het is niet duidelijk of deze kosten zich vertalen in de kwaliteit van zorg.’ Wanneer een verzekerde niet terecht kan bij de eigen of andere huisarts, vergoedt CZ de kosten van de Levenseindekliniek wel. ‘Hierover dient wel eerst contact opgenomen te worden met CZ. Dit is altijd zo geweest, hierin is bij CZ niets veranderd.’ De verzekeraar noemt het vervelend dat de Levenseindekliniek de laatste tijd in de media doet voorkomen alsof er met CZ wel een contract is of gesloten gaat worden. ‘Aan dit soort onjuiste berichtgeving hebben patiënten niets.’

Laatste strohalm

Directeur Steven Pleiter van de Levenseindekliniek is desondanks tevreden. ‘Wij zijn de laatste strohalm voor mensen die bij hun eigen arts tevergeefs om euthanasie vragen. We zijn blij dat de verzekeraars nu ook het belang van ons werk inzien en daaraan willen meebetalen.’ Tot voor kort waren giften en legaten de belangrijkste inkomstenbron. Die geldstroom bood op de langere termijn een te wankele basis. Daarnaast was er het principiële bezwaar dat euthanasie, onderdeel van de basiszorg, betaald werd van liefdadigheid.

Levenseindekliniek

De Levenseindekliniek bestaat sinds 1 maart 2012 en is er alleen voor mensen die van hun behandelend arts geen euthanasie krijgen. Sinds de oprichting meldden zich 1300 mensen met een euthanasieverzoek. Van hen kregen er 244 euthanasie. Opvallend is dat 102 van deze mensen alsnog door de eigen arts werden geholpen, na bemiddeling van de Levenseindekliniek. De overige 142 kregen euthanasie van de artsen en verpleegkundigen van de Levenseindekliniek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.