Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars te weinig gecompenseerd voor dure patiënten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Dat toont Suzanne van der Veen aan met haar promotieonderzoek aan het instituut Beleid en Management van de Erasmus Universiteit.
geldstapels 2.fotolia.gif
fotolia

Ze verdedigt vandaag haar proefschrift “Evaluating and Improving the Predictive Performance of Risk Equalization Models in Health Insurance Markets”.

Zorgkosten
Zorgverzekeraars krijgen structureel te weinig geld van de overheid voor het aannemen van mensen met zeer hoge zorgkosten, zoals mensen met meerdere aandoeningen. Tegelijkertijd ontvangen ze nog te veel geld voor het aannemen van jonge, gezonde mensen die weinig zorg nodig hebben. Van Veen zegt vandaag in een artikel in het FD: ‘Het model is niet in staat de extreem hoge zorgkosten boven de 120.000 euro per jaar te identificeren.’

Risicoselectie
Met het onderzoek wordt voor het eerst aangetoond dat de ondercompensatie structureel is, over meerdere jaren. De vier procent duurste patiënten, een groep van 680.000 verzekerden, worden gemiddeld 3000 euro per persoon per jaar te weinig gecompenseerd. Grote zorgverzekeraars kunnen die kosten tot op zekere hoogte uitmiddelen over de hele verzekerdengroep maar kleinere zorgverzekeraars hebben het lastiger. Dit kan leiden tot risicoselectie.  De kleine zorgverzekeraars waarschuwden hier een half jaar geleden al voor. De NZa doet onderzoek naar risicoselectie en heeft al laten weten ‘sterke vermoedens’ te koesteren in deze richting. 

 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.