Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Verzekeraars zullen zorg afwentelen op gemeenten’

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat verzekeraars een deel van de hulpbehoevende burgers zullen afwentelen op gemeenten. Dat schrijft de VNG in een brief aan haar leden over het nieuwe wetsvoorstel voor de Wmo. Aanstaande vrijdag stemmen de leden van de VNG of ze dit wetsvoorstel accepteren.
‘Verzekeraars zullen zorg afwentelen op gemeenten’
Premium

Nieuwe informatie over de manier

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    8 REACTIES

    1. Al deze reactie’s zijn 1 grote gotspe van mensen die echt niet weten waar ze over praten!!!!
      Ik ben gen cliënt nog patiënt of iemand met een lchamelijke handicap, ik ben in eerste plaats BURGER van de gemeente waarin ik woon! Daarom is het en weeffout van de bovenste plank om V en V niet in de WMO onder te brengen maar onder de zorgverzkeringwet!
      Het is te hopen dat deze ‘weeffout’ op tijd en goed herstelt kan worden; zodat wij de ‘kwetsbare’burgers krijgen waar we recht op hebben, namelijk eigen regie!!!!!

    2. Lees alle reacties
    3. Tot nu toe hebben slechts gemeenten de voorzieningen van de Welstandswet na de invoering van de WMO door de AWBZ laten betalen. Dus het is niet onlogisch dat ze vrezen dat gemeenten voor deze zaken van de voormalig Welstandswet geen extra geld gaat krijgen.
      Voor patiënten/cliënten geldt dat bij vergoeding via de zorgverzekering sprake is van een recht. Bij gemeenten is slechts sprake van een gunst. Een gunst waarvan de kosten afgewogen worden door de plaatselijke gemeenteraad tegen andere kosten. Het is dus niet verbazend dat patiënten/cliënten kiezen voor verzekeraars en gemeenten voor oprekking van hun eigen budget.

    4. Grappig dat de ene onbetrouwbare overheidspartner de ander een onbetrouwbare overheidspartner noemt. En onbehoorlijk bestuur. Toe maar. Blijkbaar gaan de decentralisaties voor hen uitsluitend om geld in invloed. De burger staat er beteuterd naar te kijken, omdat niemand in hem geïnteresseerd blijkt te zijn.
      Maar is is nog hoop. Gemeenten overschatten de kwaliteit van hun relaties met burgers schromelijk. De doorsnee burger in Nederland is echter wars van welke overheid dan ook. Dat zit diep in onze genen verankerd. Burgers zullen zich massaal afwenden van gemeenten en het zelf gaan organiseren in kleinere verbanden waarin niet bezit maar delen het uitgangspunt is. Het voordeel is dat gemeenten flink wat ambtenaren kunnen ontslaan en op die manier hun financiën op orde kunnen brengen. Want dat is de primaire taak en daar slagen ze maar niet in. Als er een categorie is die de gemeenten mag bestempelen als onbetrouwbare overheidspartner, dan zijn dat burgers. Burgers moeten een regelarme overheid afdwingen door zich van hen af te wenden. Zijn we meteen van het dedain van de keukentafelambtenaar af, die iedereen als potverteerder ziet. Het motto van gemeenten is immers: zoek het zelf maar uit burger! Er is nog veel werk te doen, voor burgers!

    5. Lijkt me logisch: iedere ‘knip’ leidt tot discussies en afwenteling van risico’s naar het volgende compartiment. Het lijkt mij dat we blij moeten zijn dat alles wat er aan ons lijf gebeurt in het compartiment van de zorgverzekering zit. Dan hebben we als burgers in een gemeente helderheid wat van ons wordt verwacht: samen het welzijn te vergroten met creatieve en simpele oplossingen. En niet de buurman onder de douche zetten!

    6. De onzekerheid in het land neemt toe, zowel bij de zorgvragers als bij de mensen die het uit moeten voeren. Heldere criteria voor op- en afschalen tussen Wmo en zorgverzekering zijn sowieso nodig. En dan niet zo dat de client dit moet uitprocederen! Gooi daar eerst nog maar eens een duur adviesbureau tegenaan.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.