Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verzekeringstips van econoom Marco Varkevisser

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Gezondheidseconoom Marco Varkevisser van de Erasmus Universiteit adviseert om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. ‘Er is heel wat geld uit te sparen.’

Door het eigen risico vrijwillig te verhogen bijvoorbeeld, wat 100 tot 200 euro per jaar kan schelen. Dat kan vooral lonen voor mensen die niet vaak aanspraak maken op zorg, zegt Varkevisser.

Eigen risico

De huisarts en verloskundige zorg vallen niet onder het eigen risico. Maar medicijnen en ziekenhuisbezoeken kunnen al snel in de papieren lopen. Mensen die voorzien dat ze veel medicijnen gaan slikken het komende jaar of die rekening houden met een ziekenhuisbehandeling of een bezoekje aan een specialist, doen er beter aan hun eigen risico te houden zoals het is, op 350 euro.

Selectief contracteren

Ook als mensen bij hun huidige verzekeraar blijven, kunnen beter nog even checken met welke zorgaanbieders de verzekeraar volgend jaar een contract heeft afgesloten. Hoe selectiever een verzekeraar contracteert, hoe meer de keuze wordt beperkt. Wie toch naar een niet gecontracteerde zorgaanbieder wil, zal een deel zelf moeten betalen. Het lijkt erop dat in 2014, met de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie, het hele systeem op de schop gaat. Volgend jaar wordt het kiezen van een zorgverzekeraar dus waarschijnlijk helemaal anders. (anp) Foto: Lex van Lieshout

Lees ook:

Mantelzorgers willen meer van verzekeraar

Patiënt kijkt amper naar kwaliteit ziekenhuizen

1 REACTIE

  1. Varkevisser adviseert mensen die weinig zorg gebruiken minder te laten meebetalen aan de zorg voor de mensen die wel zorg nodig hebben (of het nu gaat om eigen bijdragen of keuze tussen zorgaanbieders). Waarom verwacht ik nou dat een dergelijk advies van een econoom komt…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.