Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

VGN stelt richtlijn gebruik social media op

Annelies Vermeulen
De VGN heeft voor de gehandicaptenzorg een modelrichtlijn social media opgesteld. Deze richtlijn springt in op de kansen die het gebruik van sociale netwerken als Hyves, Facebook en Twitter door organisaties biedt, maar heeft ook als doel de risico’s voor de instelling van dit gebruik te beperken.
VGN stelt richtlijn gebruik social media op

Werknemers kunnen volgens de VGN het imago van de organisatie beschadigen door vertrouwelijke of onjuiste berichtgeving over of in naam van de organisatie te communiceren of door zich respectloos te uiten over cliënten, collega’s en leidinggevenden. De Modelrichtlijn Social Media van de VGN richt zich echter vooral op de kansen die de sociale media bieden. Zo kunnen bijvoorbeeld medewerkers door een duidelijk beleid gestimuleerd worden de kernwaarden van hun organisatie bewuster uit te dragen en als ambassadeur van de gehandicaptenzorg bij te dragen aan een positief imago van de branche. Een richtlijn kan verder bijdragen aan het ontwikkelen van een gedragscode of een etiquette met betrekking tot deze nieuwe wijze van communiceren. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter) (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Nederlandse ziekenhuizen meest vooruitstrevend met social media

Farmaceutische bedrijven maken geen gebruik van social media

70-plussers gebruiken steeds vaker sociale media

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben wel benieuwd; waarnaar verwijst u bij Actiz? Ik zelf vind deze richtlijn een goed initiatief. VGN is net als Actiz een werkgeversorganisatie en dergelijke zaken horen hier ook bij. Dat betekent toch niet dat de client niet heel belangrijk is? Bent u misschien in de war met de VNG?

  3. Ik heb de richtlijnen even doorgelezen (http://www.vgn.nl/artikel/8046) en ik moet zeggen dat het best een aardig document is. Het is allemaal op een vrijblijvende toon en de tip van maarten staat er ook netjes bij ;-). De ervaren soc.med. gebruikers houden zich hier volgens mij ook wel aan. Het lijkt mij dan ook veel interessanter om dit aan de ‘leidinggevende twitter leek’ te geven zodat zij het gebruik van soc.med. niet zomaar verbieden uit angst voor van alles en nog wat, maar vooral omdat ze er simpelweg geen snars van begrijpen. Twee mensen die ik volgde op twitter en werkzaam zijn bij een organisatie in de gezondheidszorg hebben om deze reden een dergelijk twitter verbod opgelegd gekregen…
    Ik plaats hem in i.i.g. direct even bij ons op Yammer om een discussie aan te zwengelen 🙂

  4. VGN lijkt zich weer eens vooral zorgen te maken over het imago, niet over de werkelijke kwaliteit. Het lijkt erop dat VGN van elke medewerker in de sector een persvoorlichter wil maken. Dat is onzin. En zodra elke medewerker zich gaat gedragen als ambassadeur van de organisatie is hij/zij niet meer bezig met de cliënt. Ik moet er niet aan denken. Waarom niet gewoon een richtlijn waarin het respect voor de cliënt centraal staat? Dat hoort ook, en dat is goede kwaliteit. Maak daarnaast nog even duidelijk dat elke uitspraak voor altijd openbaar is opgeslagen en dat terughoudendheid dus op zijn plaats is en klaar. VGN zou eens in de leer moeten gaan bij ActiZ.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.