Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier nieuwe medicijnen in de sluis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Schippers plaatst weer vier dure geneesmiddelen in de sluis: alle vier middelen tegen kanker.
1.pillen en geld.fotolia.gif
fotolia

Dat laat zij de Tweede Kamer in een brief weten.

Dure geneesmiddelen
Twee middelen tegen longkanker: pembrolizumab en atezolizumab, een middel bij uitgezaaide borstkanker: palbociclib, en een middel in de eerstelijns behandeling van chronische lymfatische leukemie: ibrutinib, komen vanaf de tweede helft van dit jaar in de zogenoemde ‘pakketsluis’ voor dure geneesmiddelen.

Pakketsluis
In juli 2015 plaatste minister Schippers voor het eerst een te duur geneesmiddel in de sluis: nivolumab, een middel voor uitbehandelde patiënten met longkanker. Het Zorginstituut vond de kosten van meer dan 200 miljoen euro per jaar onvoldoende opwegen tegen de mogelijke levensverlenging met gemiddeld drie maanden. Daarom adviseerde het Zorginstituut om nivolumab niet op te nemen in het basispakket. Het middel kwam zes maanden in de sluis terecht. In die tijd heeft de minister met de producent een lagere prijs kunnen onderhandelen. Tijdens de onderhandelingen heeft de producent de kosten van nivolumab vergoed; sinds 1 maart 2016 maakt het middel deel uit van het basispakket. 

Zorgkosten
Schippers hoopt voor de vier nieuwe middelen op dezelfde manier tot lagere prijzen te komen. Als eerste komt ibrutinib in de sluis. De verwachte kosten hiervan komen uit op 70.000 euro per patiënt per jaar. Eind dit jaar gaat palbociclib de sluis in. De exacte prijs is nog niet bekend. Naar schatting komt het gebruik van beide middelen ruim uit boven de 100 miljoen euro per jaar.

Prijsonderhandelingen
De geneesmiddelen tegen longkanker, pembrolizumab en atezolizumab, komen halverwege dit jaar in de sluis. Evenals nivolumab zullen zij beschikbaar komen voor een groot aantal indicaties. Er zijn dan drie dure geneesmiddelen binnen een therapeutische klasse. Schippers denkt dat er de eerste jaren toch centrale prijsafspraken nodig zijn vanuit de overheid voordat de markt zijn werk kan gaan doen. Zodra ziekenhuizen en zorgverzekeraars ervaring hebben opgedaan, kunnen zij de prijzen gaan drukken door selectief in te kopen.

Basispakket
Pertuzumab, een middel bij uitgezaaide borstkanker, zit al wel in het basispakket. Het geneesmiddel kan het leven gemiddeld ruim vijftien maanden verlengen, zo is de ervaring. Omgerekend zijn de kosten hoog: 150.000 euro per gewonnen levensjaar met goede kwaliteit van leven. De kosten van het gebruik komen uit op 39,5 miljoen euro per jaar. Als de prijs van pertuzumab niet omlaag gaat, drukken de kosten te veel op het zorgbudget en komen andere vormen van zorg in de verdringing. Schippers zegt toe zo snel mogelijk met prijsonderhandelingen te beginnen. Zij hoopt dit najaar de beslissing te kunnen nemen of pertuzumab in het basispakket blijft.

 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.