Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Vierstroom eist gedragsverklaring medewerkers

Mark van Dorresteijn
Zorgorganisatie Vierstroom in Zuid-Holland gaat per 15 juli al het nieuwe personeel screenen met behulp van een ‘verklaring omtrent gedrag’. Het is een van de maatregelen om ouderenmishandeling te voorkomen.
Vierstroom eist gedragsverklaring medewerkers

De verklaring bewijst dat het gedrag van de nieuwe medewerker geen bezwaar oplevert voor de functie. Tot nu toe is het eisen van een dergelijke verklaring volgens Vierstroom geen dagelijkse praktijk in de gezondheidszorg.

Ouderenmishandeling

De maatregel is een direct gevolg van gesprekken die de directie van Vierstroom heeft gevoerd met familieleden van (voormalige) cliёnten en toenemende negatieve berichten over ouderenmishandeling in de media. “Het beleid van Vierstroom was en is erop gericht om alle risico’s op ouderenmishandeling geheel uit te sluiten. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat we er zeker van zijn dat nieuwe collega’s betrouwbaar en integer zijn”, aldus de organisatie. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Abvakabo FNV presenteert zwartboek misstanden ouderenzorg

Nieuw meldpunt ouderenmishandeling bij IGZ

Ouderenfonds lanceert Pestprotocol voor verzorgingshuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

11 REACTIES

  1. Bij Vierstroom zitten bestuurders die hoe dan ook in het nieuws willen komen; ze hebben daar zelfs een woorvoerder voor. Schaf voor dat geld goed eten aan in plaats van chappi en whiskas.
    Waarom weet ik dat zo zeker van die publiciteit: Je screent tot iemand terdege bij de aanname; niet als hij of zij al een tijd binnen is. Vierstroom ten voeten uit.

  2. Lees alle reacties
  3. De ZZP zou voor dementerende afgeschaft moeten worden. De overheid begrijpt niets van deze groep zorgvragers. De werkgevers – werkgeversorganisatie zouden hiervoor hun ‘nek’uit moeten steken. Hoe meer er bezuinigd gaat worden op de zorg, des te meer kunnen de zakken gevuld van de managers, want zij vallen buiten de CAO loonafspraken. Geen verklaring voor goed gedrag, wel een psychologische test of men wel geschikt is om met mensen te werken. Weet dat loonschaal 70 er ruim 2000 euro bruto op maand basis erop vooruit is gegaan en loonschaal 25 er 350 op maand basis, bruto er op achteruit is gegaan. Werkgevers moeten hand in eigen boezem steken, inclusief de overheid. ZZP voor dementerende eraf, zij hebben hun eigen ritme, daar valt geen zorg in minuten op af te stemmen.

  4. Niets anders dan vooruit lopen op de Wcz en lobby van de cliëntenraden, want ook in het regeerakkoord is afgesproken dat er een verplichte VOG komt.
    Het wetsvoorstel Wet cliëntenrecht zorg (Wcz) bundelt en vervangt een aantal huidige wetten op het gebied van cliëntenrechten. Ook de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) gaat hieronder vallen.

    Nu alleen nog gaan lobbyen om een niet BIG registreerden register te beginnen van medewerkers in de zorg, die na een incident gewoon weer bij een andere zorg organisatie in dienst kunnen komen!

  5. Esther
    Een hoge werkdruk misschien ouderenmishandeling tot gevolg kan hebben??
    Spoort u eigenlijk wel?
    Altijd dat gemauw over hoge werkdruk, gewoon werken en alleen de dingen doen die belangrijk zijn voor de cliënt.
    Hoge werkdruk is zooo paars kabinet

  6. @Peter: dat heb ik ook niet gezegd. Absoluut mee eens dat dat werkdruk geen excuus mag zijn voor mishandeling van wie dan ook. Maar het is natuurlijk wel interessant om uit te zoeken waarom het gebeurt, en wanneer en hoe vaak en door wie? En ik ben ervan overtuigd dat door de belachelijk en gevaarlijk hoge werkdruk de frustratie toeneemt bij mensen omdat zij de zorg niet kunnen verlenen zoals men dat ooit geleerd heeft. Als er meer frustratie dan voldoening is, maakt een ‘kat’in het nauw rare sprongen. Niet te tolereren overigens, maar ik zou als werkgever deze zorgelijke mishandeling van kwetsbaren die afhankelijk zijn van zorgverleners vooral samen met de werknemers willen delen.

  7. Verklaring omtrent goed gedrag, gaat niet voorkomen dat er geen mishandeling meer in de ouderenzorg zal voorkomen. Een voldoende deskundige personeelsbezetting wel. Dan pas kunnen de professionals de zorg verlenen die ze graag willen verlenen maar niet kunnen door de belachelijk hoge werkdruk en door te weinig mensen en middelen. Dus ik denk dat vooral de bestuurders een verklaring omtrent goed gedrag (lees: verklaring van goed werkgeversschap) moeten kunnen overhandigen voordat ze deze verantwoordelijke taak mogen uitvoeren. De zwarte piet gaat weer naar de werknemer die toch al met haar/zijn rug tegen de muur staat en dweilt met de kraan open.
    Te weinig mensen en middelen inzetten op de werkvloer is toch echt een keuze van de bestuurder en daarmee ook zijn/haar verantwoordelijkheid.
    Zo’n bericht wijst weer op disrespect voor de werknemer en de schuld afwenden op hen.
    Ik hoop dat de familieleden van de klanten die daar wonen zich met zo’n “oplossing” niet laten afschepen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.