Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijf verbetervoorstellen voor goed bestuur in de zorg

Mark van Dorresteijn
De SP heeft vijf verbeterpunten opgesteld om het toezicht op bestuurders in de zorg te verbeteren.
Vijf verbetervoorstellen voor goed bestuur in de zorg
Foto: ANP - Evert-Jan Daniëls

Renske Leijten, Tweede Kamerlid SP: ‘Er zijn veel goede bestuurders in de zorg die het belang van cliënten en personeel voorop hebben staan, die zichzelf niet verrijken. Maar zij hebben last van de bestuurders met een enorm salaris, een grote auto van de zaak, een hofhouding van managers en PR-adviseurs. En juist die bestuurders bepalen de zelfregulering van bestuurders onderling. Dat gaat dus niet goed. Daarom moeten we zorgen dat de macht binnen zorginstellingen beter wordt verdeeld en dat er kan worden ingegrepen als er dingen gebeuren die niet kloppen.’ Om daar verandering in te brengen heeft de SP vijf verbetervoorstellen om het toezicht op bestuurders in de zorg te verbeteren:

  1. Instemmingsrecht voor medezeggenschapsraden

    Medezeggenschapsraden, zoals de ondernemingsraad, de cliëntenraad en mogelijk familieraden, krijgen instemmingsrecht en amendementsrecht op alle zaken die raken aan goed bestuur, zoals de benoeming van bestuurders, nieuwbouw en vastgoed, personeelsbeleid, ICT en fusies, maar ook de jaarlijkse begroting. Macht delen is het devies.Vrije toegang tot
  2. Ondernemingskamer bij wanbeleid

    Er wordt vrije toegang geregeld tot de Ondernemingskamer om te toetsen of er sprake is van wanbeleid of wanbestuur door bestuurders of toezichthouders. Nu moeten cliëntenraden of ondernemingsraden financiële middelen bij de te toetsen bestuurders en toezichthouders vragen.
    Een oordeel van wanbeleid of wanbestuur kan leiden tot een procedure van persoonlijke aansprakelijkheid voor bestuurders en toezichthouders.
  3. Onder curatele van de Inspectie bij falende kwaliteit van zorg

    Een zorgaanbieder die kwaliteit van zorg verzaakt komt onder curatele te staan van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De staatssecretaris regelt dat nu voor de verpleeghuizen, wat de SP betreft wordt dit voor de gehele zorg geregeld.
  4. Toezichthouders en bestuurders kunnen ontslagen worden door de minister

    De minister krijgt de bevoegdheid om bestuurders en/of toezichthouders te ontslaan bij gegraai van zorggeld of het niet delen van de macht met de Ondernemingsraad en de Cliëntenraad.
  5. Altijd fraudeonderzoek na faillissement

    Na een faillissement wordt er altijd een onderzoek gedaan naar mogelijke fraude of wanbeleid in de periode voor het faillissement. Nu heeft de curator die taak, maar komt daar vaak niet aan toe omdat schuldeisers bediend moeten worden. Zodra de curator aan de slag gaat met de afwikkeling van de boedel, start gelijktijdig onderzoek naar mogelijke fraude of wanbeleid. Hiermee wordt voorkomen dat bewijsmateriaal verdwijnt of mogelijke betrokken al gevlogen zijn.

Governance

In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.