Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vilans wil proefproject valpreventie

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Kenniscentrum Vilans en veiligheidsinstituut VeiligheidNL willen begin volgend jaar van start gaan met een proefproject voor valpreventie dat gefinancierd wordt via een health impact bond (HIB). Dat zegt Vilans-directeur kennisnetwerken Astraia Rühl.
Rollator_stok450_Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om extra financiering te krijgen voor valpreventie. Vallen heeft een groot effect op het welzijn en de gezondheid van ouderen. Jaarlijks bezoeken ruim 88.000 mensen van 65 jaar en ouder de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis na een valincident. Circa 40.000 ouderen moeten worden opgenomen. De kosten van zorg zijn hoog. Per patiënt gaat het om gemiddeld 8500 euro aan medische kosten. Over heel Nederland gaat om 810 miljoen euro aan directe zorgkosten. Meer dan de helft hiervan komt voor rekening van de Zorgverzekeringswet, zo’n 40 procent wordt betaald vanuit de Wet Landurige Zorg en 7 procent vanuit de WMO.

Health impact bond
Vilans en VeiligheidNL ijveren al enige tijd voor gericht beleid en financiering van valpreventie. Sinds anderhalf jaar wordt daarbij gekeken naar financiering via een health impact bond (HIB). Bij een HIB ontvangt een private investeerder een rendement dat gefinancierd wordt uit besparingen op publieke uitgaven.Momenteel lopen er gesprekken over concrete projecten in drie steden/regio’s. De gesprekken vergen meer tijd dan verwacht, aldus Rühl. Veiligheid NL heeft samen met Vilans een businesscase valpreventie gemaakt. Daarin is berekend dat een gemeente of zorgverzekeraar die jaarlijks 88.000 euro investeert in een bewegingsprogramma (In Balans- red.) voor 240 deelnemers een bedrag van 1,3 miljoen tot 2,1 miljoen kan besparen. Maar de beschikbaarheid van de businesscase is niet voldoende. Het is belangrijker een uitvoerder, de gemeente en de verzekeraar bij elkaar te brengen. Die moeten bereid zijn een gezamenlijke ambitie te ontwikkelen, aldus Rühl. ABN Amro is, als potentiële investeerder, betrokken bij de gesprekken.

Betrokkenheid zorgverzekeraars nodig
Eind dit jaar brengen Vilans en VeiligheidNL een haalbaarheidsstudie uit over de HIB voor valpreventie. Het is nu prematuur om uitspraken te doen over de haalbaarheid. Duidelijk is wel dat voor innovaties als deze een lange adem nodig is, aldus Rühl. Ze vindt het belangrijk dat de zorgverzekeraars aanhaken. Gemeenten, zorgaanbieders en financiers zien mogelijkheden en zijn enthousiast. Maar we hebben in dit construct echt zorgverzekeraars nodig. Zij zijn een cruciale partner. Het zou mooi zijn als zij ook in beweging komen. 
Cursussen op het gebied van valpreventie worden al enige jaren aangeboden door diverse organisaties. In sommige gevallen worden ze vergoed vanuit de aanvullende verzekering van de zorgverzekeraar.

Dossier ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer >>

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.