Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vincent van Gogh en Proteion bieden soelaas bij ernstig probleemgedrag

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een ggz-instelling en een ouderenzorgorganisatie hebben samen een oplossing bedacht voor het omgaan met ernstig probleemgedrag. In het Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie kunnen ouderen met dementie tijdelijk worden opgenomen en behandeld door een multidisciplinair team.
Pag16 18 Vincent Van Gogh Proteion Iep
Foto: Gerard Verhagen, Proteion

Daar varen zowel de patiënt met onbegrepen probleemgedrag als zijn behandelaars wel bij. Bestuur en medewerkers van Vincent van Gogh en Proteion zijn enthousiast over het IEP, het Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie.

Dementie en ernstige gedragsproblematiek

Ggz-instelling Vincent van Gogh en vvt-instelling Proteion experimenteren sinds 2015 met een opname-unit voor ouderen met dementie en ernstige gedragsproblematiek met als doel het gedrag weer hanteerbaar te maken. In dit Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie zijn specialistische ggz en belevingsgerichte verpleeghuiszorg gecombineerd. Proteion-bestuurder Marcel van Woensel: ‘Onbegrepen gedrag wordt een steeds groter probleem in de verpleeghuizen. Vroeger ging het om één bewoner op een groep van acht, nu zijn het er twee.’

Psychogeriatrie

Het IEP is een speciale unit op een locatie van Vincent van Gogh in Venray waar tussen de achttien en twintig patiënten kunnen verblijven. Ouderen kunnen er zowel vrijwillig worden opgenomen als in het kader van een dwangbehandeling. De eerste fase van het verblijf bestaat uit behandeling van het probleemgedrag. Tijdens dit traject is de psychiater hoofdbehandelaar. In de tweede fase wordt terugkeer naar huis of de zorginstelling voorbereid. De patiënt komt onder verantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde. Het verblijf is tijdelijk en mag per fase maximaal zes maanden duren. Bestuursvoorzitter Jolande Tijhuis van Vincent van Gogh: ‘In heel Nederland zie je psychiaters op consultbasis verpleeghuizen in en uit vliegen. Wij hebben een veel duurzamere samenwerking opgezet waarmee ernstig probleemgedrag beter is te voorkomen.’

Verblijfsduur

Nog niet zo lang geleden was de ligduur van deze specifieke groep patiënten bij Vincent van Gogh gemiddeld negen maanden, waarvan een groot deel bestond uit wachten op de vervolgplek in het verpleeghuis. De termijn is nu drastisch teruggebracht: de gemiddelde verblijfsduur op de opnameafdeling is drie maanden en op de transferafdeling varieert het verblijf tussen de anderhalf en drie maanden.

Lees meer in Zorgvisie magazine nr. 9, dat op 31 augustus 2018 is verschenen.

1 REACTIE

  1. Ik begrijp uit dit bericht dat patiënten met ‘onbegrepen probleemgedrag’ voor behandeling moeten verhuizen naar ‘een speciale unit op een locatie van Vincent van Gogh in Venray waar tussen de achttien en twintig patiënten kunnen verblijven.’

    Is er al ervaring hoe deze ouderen (‘patienten’) reageren op zo een tijdelijke verhuizing naar elders in het land?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.