Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG wil Wmo-dataverkeer standaardiseren

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een handreiking opgesteld waarmee gemeenten en zorgaanbieders het digitale berichtenverkeer rond de inkoop van de Wmo en de Jeugdzorg kunnen standaardiseren. Ze kunnen kiezen voor varianten die zich richten op de uitvoering, de inspanning of de output.
VNG wil Wmo-dataverkeer standaardiseren
Foto: ANP

Het declaratieverkeer in de Wmo tussen zorgaanbieders en gemeenten bleek begin dit jaar chaotisch te verlopen, omdat veel gemeenten dat nog niet hadden geregeld. De VNG heeft onlangs een handreiking gepubliceerd waarmee gemeenten en zorginstellingen het berichtenverkeer in de Wmo rond de inkoop, zorgadministratie en de levering van zorg vergaand kunnen standaardiseren. Waar mogelijk wordt zo veel mogelijk gebruikgemaakt van standaarden iWmo en iJw 2.0.

Drie uitvoeringsvarianten Wmo en Jeugdzorg

Gemeenten kunnen kiezen voor drie uitvoeringsvarianten: inspanningsgericht, outputgericht en taakgericht. Bij de inspanningsgerichte variant maken gemeenten en zorgaanbieders tariefafspraken per tijdseenheid. De gemeente wijst de zorg toe en maakt met zorgaanbieders afspraken welke zorg ze moeten leveren en hoeveel tijd ze daaraan mogen besteden. Bij de outputgerichte variant wijst ook de gemeente de zorg toe. Met zorgaanbieders wordt afgesproken welke zorg ze leveren, maar de zorgaanbieders bepalen zelf hoeveel tijd ze daarvoor nodig hebben. Bij de taakgerichte variant besteden gemeenten een deel van de uitvoering uit aan zorgaanbieders die hiervoor een zak met geld krijgen. De zorgaanbieders bepalen de toegang tot zorg.

Consequent uitvoeren

Als een gemeente voor een van de varianten heeft gekozen, is het de bedoeling dat er geheel volgens die methode wordt gewerkt. Door consequent de werkwijze te volgen die in een variant geldt, zal er minder maatwerk nodig zijn, is er sneller zicht op de uitgaven en zal er minder uitval van berichten zijn. Als gemeenten selectief gaan winkelen in de varianten, zijn deze voordelen lastiger te realiseren.

Voor de jeugd-ggz komt in het najaar een aparte variant.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.