Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Voorlichters op pad tegen ouderenmishandeling

Redacteur KinderopvangTotaal
Speciaal getrainde voorlichters zijn begonnen om op 350 bijeenkomsten in het land te spreken over wat ouderenmishandeling is en wat ouderen er zelf tegen kunnen doen. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft vandaag de namen van 35 voorlichters ouderenmishandeling bekendgemaakt.
Voorlichters op pad tegen ouderenmishandeling
Foto: ANP Marcel Antonisse

‘Ouderen vinden het heel moeilijk om over ouderenmishandeling te praten. Mede daarom is er veel onwetendheid,’ aldus staatssecretaris Van Rijn bij de presentatie van de namen van 35 vrijwilligers van ouderenbonden, die landelijk ouderen gaan informeren over ouderenmishandeling. ‘Het is cruciaal dat we mishandeling van ouderen uit de taboesfeer halen met goede voorlichting, zodat het beter herkend wordt en mensen weten hoe ze hulp kunnen zoeken. De vrijwilligers die vandaag met onze hulp hun missie starten, spelen daarin een sleutelrol.’

Veilige handen

De 35 voorlichters gaan tot en met 2014 overal in het land bijeenkomsten organiseren. De voorlichtingscampagne maakt onderdeel uit van het actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ dat in 2011 is gelanceerd door het kabinet. Ouderenmishandeling is niet alleen lichamelijke of psychische mishandeling, ook verwaarlozing valt eronder. Het gebeurt vaak in de huiselijke kring, door partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden of huisvrienden.

Zorgmedewerkers

Ouderenmishandeling komt ook voor bij de hulpverlening aan ouderen. De overheid heeft daarom zorginstellingen ertoe verplicht nieuwe medewerkers te screenen. Elke medewerker die in dienst komt, moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) tonen.

Signaleren

Ook moeten artsen, verpleegkundigen en andere professionals signalen van mishandeling vroegtijdig herkennen, zodat snel ingegrepen kan worden. Daarom ondersteunt de overheid professionals bij het bieden van hulp, bijvoorbeeld door trainingen te ontwikkelen. Organisaties krijgen als hulpmiddel een handreiking met een modelstappenplan voor screening.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zorg hebben we niet sinds 1733 maar pas sinds kort; daarom kijken we nu pas naar mishandeling, slechte verzorging, verwaarlozing, niks durven zeggen door patienten vanwege afhankelijkheid, geen informatie inwinnen bij familie, eenmaal of niet het hoofd binnensteken door de verpleging of verzorging om controle uit te oefenen (en om een hartelijk woord te zeggen), daarop attent zijn of informeren door thuiszorg, verpleging of verzorging, etc etc.
    Nee, bij alle instanties, clientenraden, LOC, IGZ, etc etc kan dit gewoon gebeuren.
    Dan gooien we er maar — ondanks alle instanties die daar op moeten letten, maar weer 35 duurbetaalde krachten tegenaan, die zich ruim van tevoren aankondigen anders lopen ze een leuke ontvangst met duur diner mis; in plaats van onaangekondigd, dan ziet men hoe het werkelijk is.
    Wat een land, maar droom maar lekker door de zorg (zorgzame burger) betaalt en als de ouders of familie van Schippers en van Rijn in problemen komen, zal dat best wel in orde komen: 2 verzorgsters, 24 uur per dag en elke dag lekker wassen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.